Jezero puno trofeja

0
youtube.com/ RTV Šumadija
Etno selo Garaške breze

U srcu Šumadije, u podnožju planine Bukulje smešteno je prelepo etno selo Garaške breze prepuno zelenila, a ime je dobilo zahvaljujući brezama kojih ima u izobilju. Selo Garaši naseljeno je još sredinom 15. veka, od Aranđelovca i Bukovičke banje udaljeno je samo šest kilometara.

Predeo je oslikan šumom i pašnjacima, na nadmorskoj visini od 450 metara. Glavna atrakcija ovog sela je Garaško jezero, nastalo pregrađivanjem reke Bukulje, a bogato je trofejnim primercima ribe, pa je posebno interesantno pasioniranim ribolovcima.

Površine je oko 65 hektara, a najveća dubina je oko 20 metara. Jezero se sastoji od tri kraka Milićevići, Lekić i Vrbe. Pored jezera se nalazi sportski kompleks sa otvorenim bazenom, sportski terenima i restoranom.

Selo ima i svoju crkvu posvećenu Proroku Iliji, osveštanu 2005. godine. Domaćinstvo poseduje više odvojenih kućica za izdavanje i restoran. Ukoliko želite da na trenutak pobegnete od svakodnevice i uživate u okrilju ove šumadijske lepotice, selo Garaške breze, pružiće vam pravi odmor uz, kako ističu stalni posetioci, domaću hranu spreman u furuni na drva, uz puno pažnje, posvećenosti i ljubavi.

Đavolja vodenica

U selu se nalazi i spomen česma posvećena garaškim borcima palim u oslobodilačkim ratovima. Iza česme se nalazi hrast lužnjak star više od 300 godina, koji je pod zaštitom države i prava je retkost srpske flore. Nizvodno niz reku Bukulju, nalazi se i vodenica iz pripovetke Svetolika Rankovića “Đavolja posla”.