pixabay.com

Istraživači sa Medicinskog fakulteta u Virdžiniji otkrili su da Lactobacillus, bakterija koja se nalazi u jogurtu, kao i u fermentisanoj hrani, može pomoći telu da upravlja stresom i spreči depresiju i anksioznost.

Tim iz Virdžinije je rekao da poremećaji mikrobioma, bilo da su izazvani bolešću, lošom ishranom ili drugim uzrocima, doprinose mnogim bolestima, pa čak i pomažu u širenju raka. To znači da naučnici sada sve više gledaju na creva kao na sredstvo za borbu protiv bolesti i poboljšanje zdravlja.

Naša tela su naseljena hiljadama mikroorganizama koji se zajednički nazivaju mikrobiom i ključni su za naše zdravlje i dobrobit, a naša creva nisu izuzetak.

Takođe postoji interesovanje za to kako mikrobi creva mogu uticati na mentalno zdravlje.

Doktor Gotje i njegov tim pokušali su da odvoje Lactobacillus od drugih mikroorganizama u crevima kako bi utvrdili njegovu ulogu. Istraživanjem sada pokušava da otkrije kako.

Tim je koristio miševe koji su imali i one koji nisu imali Lactobacillus u crevima. Sprovodeći testove ponašanja, otkrili su da miševi koji nisu imali bakteriju pokazuju više znakova anksioznosti i depresije.

“Naše istraživanje bi moglo da otvori put ka otkrivanju preko potrebnih terapija za anksioznost i depresiju“, rekao je dr Gotje.

Iako rezultati ne pokazuju nužno da ispijanje jogurta može pomoći ljudima da upravljaju anksioznošću ili prevaziđu depresiju, oni sugerišu da bi se bakterije koje se nalaze u ovoj osnovnoj hrani za doručak mogle koristiti kao alat za upravljanje mentalnim zdravljem u budućnosti.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here