pixabay.com

Osim Hrvatske, još dve zemlje insistirale su da se Srbiji zabrani uvoz ruske nafte preko Jadranskog naftovoda (JANAF). Reč je o Letoniji i Poljskoj, čiji su šefovi država tražili da Srbija ne bude izuzeta iz sankcija Rusiji, objavili su mediji pozivajući se na neimenovane diplomatske izvore.

Inicijativu je podnela Hrvatska na čelu sa premijerom Andrejem Plenkovićem.

Evropska unija uvela je osmi paket sankcija protiv Rusije kao reakciju na pripajanje četiri ukrajinske oblasti – Donjecka, Luganska, Zaporožja i Hersona. Taj niz mera obuhvata i zabranu transporta ruske sirove nafte u treće zemlje, s tim što je prethodno dogovoreno da iz te zabrane budu izuzete zemlje Zapadnog Balkana.

Preokret je usledio posle insistiranja Hrvatske, a njoj su se pridružile i Letonija i Poljska. To je kazao i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji u obraćanju iz Praga gde je prisustvovao samitu Evropske političke zajednice, nije otkrio ko je još pružio podršku zahtevu Zagreba. Kako je rekao tada, u pitanju su “jedna baltička zemlja i jedna nedaleko od nje” koje su smatrale da “nije fer da Srbija ima nižu cenu nafte”.

2 COMMENTS

  1. Odmah te njihove ambasadore u Bg
    Pozvati ja informativni razgovor
    Oni sami koriste ruske energente
    Ali to će da Brane Srbiji
    Koja nije članica EU
    Zamislite samo šta bi radili Srbiji da jeste članica EU
    Bila bi bokserska vreća
    Tj vreća za udaranje Malih Rusa
    Kako inače u EU Srbiju i nazivaju
    Da se ne lažemo
    To je jednostavo istina
    Probudite se evro fanatici
    🇷🇸☦️🇷🇸

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here