Još sankcija Rusiji, primirje ni na vidiku

0

Moskva i dalje ima stav da joj Brisel i Vašington ništa ne mogu
 

Ovaj "rat sankcijama" koji je počeo Zapad, samo će na kraju dovesti do "uzajamnog proširenja ekomonskih embarga", upozorava ekonomski list Vedomosti.

 

"Stigla je nova runda rata sankcija. I nešto nam govori da nije poslednja", navodi radio Business FM u uvodniku objavljenom na svom sajtu. Radio dodaje da privreda verovatno tu nema nikakve veze već da se radi o "razmeni političkih udara" u kojima niko ne vodi računa o posledicama po sebe.

 

Nove evropske sankcije koje su juče najavljene, a danas stupile na snagu, ograničavaju pristup tržištu kapitala jednom broju ruskih kompanija i uvode zamrzavanje sredstava i zabranu putovanja u Evropsku uniju za dodatnih 24 osoba iz Rusije i Ukrajine za koje se veruje da su umešani u ukrajinsku krizu.

 

Sankcije blokiraju pristup finansijskom tržištu za tri ruske naftne kompanije – Rosnjeft, Transnjeft i naftni ogranak Gasproma Gaspromnjeft (većinskog vlasnika Naftne industrije Srbije), kao i tri odbrambena sektora – OPK Oboronprom, United Aircraft Corporation i Uralvagonzavod. Pogođeno je i devet firmi koje proizvode robu s takozvanom dvostrukom upotrebom, civilnom i vojnom, s kojima je Evropljanima zabranjeno trgovanje.

 

Rusija je objavila juče da priprema nove uzvratne mere protiv zapadnih zemalja, koje predviđaju ograničenja za uvoza određenih vozila ili proizvoda lake industrije.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here