Josipović: Rešiti prvo probleme, pa onda pitanje tužbi

0

"Zato je najvažnije rešiti probleme koji su uzrokovali tužbu", rekao je Josipović u razgovoru za ”Danas”.

 

Problemi muđusobne tužbe za genocid nestaće kada se reše problemi nastali pod uticajem građanskog rata: Boris Tadić i Ivo Josipović
 

 

Govoreći o razgovoru s predsednikom Srbije Borisom Tadićem u Opatiji, Josipović je naveo da je susret najavljen je tek na dan održavanja, "jer nismo hteli bilo čime da ugrozimo njegov rezultat".

 

"Evropsko partnerstvo koje smo dogovorili podrazumeva međusobnu podršku na putu u EU, kao i to da se sva otvorena pitanja između dve države rešavaju po evropskim načelima prava i pravde", rekao je Josipović, dodajući da su mnogi interesi dve države zajednički.

On je rekao da o Kosovu i Metohiji nije bilo posebnog razgovora, ali je dodao da razlike u stavu o statusu Kosmeta ne treba da budu prepreka jačanju bilateralnih odnosa Srbije i Hrvatske.

"Meni, a i Hrvatskoj, važno je da regionalne inicijative krenu", rekao je hrvatski predsednik i naveo da je pozivom na susret u Sloveniji pokazana želju da se ojača regionalna saradnja. Očito je pitanje Kosmeta još prevruće. Srbija sama procenjuje kakva joj politika odgovara", rekao je Josipović.

 

"Saradnja policija i državnih pravobranilaštava, odnosno tužilaštava, najbolji su primer. Kriminal ne poznaje granice. Zapravo, sramota je da kriminalci sarađuju bolje od država i da tako dodatno ugrožavaju sigurnost građana u obe zemlje, pa i sigurnost samih država", rekao je on.

 

Opisujući utiske sa sastanka u Opatiji, Josipović je rekao da je Tadića doživeo kao političara koji zna šta hoće.

 

"Reč je o izuzetno obrazovanoj osobi, političaru koji zna što hoće, uvažava sugovornika i, što je danas najvažnije, zna da se problemi mogu rešavati samo dobrom voljom i spremnošću na kompromise", kazao je hrvatski predsednik.

 

Susret je prošao, kako je rekao Josipović, u vrlo prijateljskoj atmosferi i "mislim da je otvorio put i našem težem delu druženja koja nas tek čekaju – traženju pravednih rešenja za nagomilane probleme, rešenja koja će biti na dobrobit obe zemlje i naroda".

"Sigurno, o nekim pitanjima postoje razlike u mišljenjima, ali odgovorni političari moraju naći načina da se takva pitanja reše", smatra Josipović.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here