”Jumko” zagađuje Vranjsku reku

0

Beli most ispod kog protiče Vranjska reka

Zbog nepreduzimanja svih potrebnih preventivnih, zaštitnih i sigurnosnih mera pri upravljanju opasnim materijama, kako je najavljeno, protiv Pamučnog kombinata "Jumko" biće podneta prijava za privredni prestup.

"Republička inspekcija za zaštitu životne sredine utvrdila je vanrednim inspekcijskim nadzorom da je u holding kompaniji Pamučni kombinat ‘Jumko’ juče došlo do nekontrolisanog isticanja 32 odsto rastvora natrijum-hidroksida na ispusnom ventilu iz nadzemne kade, kapaciteta 5.000 litara", navedeno je u saopštenju.

 

Zbog curenja je došlo do zagađenja Vranjske reke, koja se uliva u Južnu Moravu.

"Radnik u pogonu primetio je da je nepoznata osoba otvorila ispusni ventil na dnu kade, pri čemu je došlo do isticanja 32 odsto rastvora natrijum-hidroksida iz nadzemne kade, kapaciteta 5.000 litara", navedeno je u saopštenju, u kojem se precizira da se "za dobijanje tog rastvora koristi 2.000 kilograma, 98-procentnog natrijum-hidroksida".

 

"Iscureli rastvor ulio se u šahtu interne kanalizacione mreže fabrike i pomešao sa otpadnim vodama. Interna kanalizaciona mreža se uliva bez prethodnog tretmana u Vranjsku reku, a ona u Južnu Moravu", navodi se u saopštenju i dodaje da se očekuje izveštaj vodoprivrednog inspektora i da nije izvršeno merenje kvaliteta otpadnih voda na ulivu.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here