Pixabay

Južna Koreja odobrila je upotrebu vakcine protiv koronavirusa AstraZeneke za ljude od 65 godina i starije, kako bi pojačali imunizaciju nakon što su nova istraživanja pokazala efikasnost te vakcine.

Agencija za kontrolu i prevenciju bolesti (KDCA) prvobitno je isključila vakcinaciju starijih osoba vakcinama koje su razvili britansko-švedska kompanija AstraZeneka i Oksfordski univerzitet, pozivajući se na nedovoljne kliničke podatke.

KDCA je navela da će kampanja imunizacije sada omogućiti upotrebu proizvoda AstraZeneke za sve odrasle osobe, uključujući zdravstvene radnike i pacijente u ustanovama za dugotrajnu negu koji su među prioritetima, prenosi Jonhap.

Nezavisni odbor Ministarstva zdravstva ranije je preporučio da se vakcina AstraZeneke odobri za starije ljude, nakon što je nekoliko evropskih zemalja poništilo odluke o režimu s dve doze.

Odluka o ukidanju starosne granice bazira se na podacima objavljenim u Engleskoj i Škotskoj.

Britanske zdravstvene vlasti objavile su da je vakcina više od 80 odsto efikasna u sprečavanju hospitalizacija zbog Covida-19 kod starijih od 80 godina nakon jedne doze.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here