Južni tok skrenuo u politiku

0

Idemo dalje: Aleksej Miler i Ivica Dačić
 

Sekretarijat se na ovu meru odlučio nakon što Srbija nije odgovorila na ponovljene zahteve iz Brisela da preispita poslovanje kompanija Srbijagas i Jugorosgas, koje su nosioci posla na deonici Južnog toka kroz Srbiju, navodi se saopštenju Sekretarijata Energetske zajednice.

 

Projekt (ni)je doveden u pitanje

Čelnik Direktorata Evropske komisije za energetiku Dominik Ristori izjavio je nedavno da se "generalno gledano" pitanje obustave realizacije projekta Južni tok ne postavlja.
– U ovom momentu to se ne razmatra. Sada je važno da se obnove politički uslovi za saradnju EU i Rusije i mi radimo u tom duhu – rekao je Ristori.
Predstavnik Rusije pri EU Vladimir Čižov izrazio je nadu da će se pravne prepreke za realizaciju Južnog toka rešiti do kraja sledeće godine.

– Ugovori koje je Srbija sklopila sa Gaspromom krše takozvano pravilo nevezivanja koje važi u EU, a koje kaže da jedna firma ne može biti istovremeno i proizvođač i distributer prirodnog gasa – objašnjava se u saopštenju.

To je razlog što je Sekretarijat, nakon što je Beograd ignorisao njihove primedbe, zatražio mišljenje od Ministarskog saveta EU.

Ukoliko proceni da Srbija krši pravila, Savet može da donese političku odluku o daljim koracima u vezi s ovim problemom.

Evropski komesar za energetiku Ginter Etinger do sada je u nekoliko navrata upozorio da bilateralni ugovori koje je Gasprom sklopio sa nekoliko zemalja, uključujući i Srbiju, nisu u skladu sa propisima EU i da se moraju preispitati.

Ova tema trebalo je da bude na dnevnom redu samita EU-Rusija u Moskvi, ali su pregovori o energetici trenutno u zastoju zbog ukrajinske krize. Brisel još nije odgovorio na predlog Vladimira Putina da se pregovori o snabdevanju EU ruskim gasom održe u nedelju u Moskvi.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here