Južnoafrikanci strahuju od terorizma

0

– Terorizam je jedna od bolesti modernog sveta. Teroristi su spremni da ubiju ili osakate nevine ljude. Nećemo dozvoli da se to desi na našem tlu – istakao je ministar policije Južne Afrike, Nati Mtetva, podsetivši da su velike sportske manifestacije i ranije bile mete terorista.

 

Spremno će dočekati svaki izazov: Policija Južne Afrike

 

Palestinski napadači su 1972. godine ubili 11 članova izraelskog tima na Olimpijskim igrama u Minhenu. Na Olimpijadi 1996. godine jedan ekstremista je aktivirao malu bombu u parku u Atlanti i povredio nekoliko ljudi. Prošle godine je u Lahoreu sedam igrača je ranjeno, a šest policajaca ubijeno u napadu na kriket tim Šri Lanke, koji je putovao na meč sa Pakistanom.

 

Najskoriji incident desio se u januaru, kada su naoružani napadači ubili portparola i pomoćnog trenera fudbalske reprezentacije Togoa, koja je išla na Kup afričkih nacija u Angoli.

Zvaničnici u Južnoj Africi, međutim, ističu da ta zemlja nije ničiji neprijatelj, kao i da u njoj nema separatističkih pokreta.

– Ne smemo, ipak, da se uspavamo jer ćemo ugostiti timove iz 31 zemlje. Moramo da budemo spremni za sve moguće izazove – podvukao je portparol južnoafričke policije Viš Najdo.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here