Vesti

Na prelasku iz januara u februar, doseljenici u Australiju iz jugoistočne Azije, tradicionalno dočekuju Lunarnu novu godinu. Proslave i svečanosti trajale su 15 dana i završene su Festivalom lampiona, koji je održan u mnogim predgrađima Sidneja.

U proteklim sedmicama, azijski narodi su dočekali Godinu Vodenog tigra. Ova godina prema lunarnom zodijaku predstavlja godinu povećanih ambicija, nove pokretačke energije, snage i domišljatosti.

Kineska nova godina ili Praznik proleća, najznačajniji je tradicionalni praznik za ljude kineskog, korejskog, vijetnamskog i japanskog porekla. Ovaj period goine simbolizuje novi početak, otpuštanje svega što je negativno u prethodnoj godini i privlačenje novih želja i pozitivnih promena.

U Sidneju je proslava Lunarne nove godine organizovana u cenrru grada u Darling Harboru, ali i u Hornsbiju, Četstvudu, Harstvilu, Benkstaunu, Sent Ajvsu, Istvudu, Kempsiju i Kabramati. I ove, kao i prethodnih godina, na hiljade meštana Kabramate i posetilaca iz drugih delova Sidneja i Australije, prisustvovali su u subotu 19. i nedelju 20. februara kulturno-zabavnom program i izložbama na ovadašnjem Trgu slobode i okolnim ulicama.

Među posetiocima bili su i mnogobrojni pripadnici srpske zajednice Kabramate i okoline, koji su uz svoje komšije i prijatelje poreklom iz Jugoistočne Azije, proslavili ovaj važan praznik iz njihove tradicije.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here