J. Gajeskov
Prota Đurđević osveštava plodove

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici svečano i molitveno obeležili su u sredu 19. Avgusta praznik Preobraženja Gospodnjeg, koji se u pravoslavlju ubraja u 12 velikih Hristovih praznika.

Svečano je bilo u svim našim svetinjama širom kontinenta.
U Sabornom hramu Svetog velikomučenika Georgija u sidnejskoj Kabramati liturgiju je služio, vernike pričestio i grožđe osveštao starešina hrama prota Đuro Đurđević, a odgovarao crkveni hor.

U svojoj poučnoj besedi, prota Đuro je, između ostalog, naglasio da je ovaj praznik posvećena sećanju na događaj Hristovog preobraženja na gori Tavor u Svetoj zemlji kada on najavljuje svoje potonje stradanje i slavu.

Plodovi spremni za osveštavanje

Toga dana Isus je na Tavor poveo svoje učenike Petra, Jakova i Jovana i pred njima se pojavio preobražen “sa licem sjajnim kao sunce i haljinama svetlim kao sneg”.
Imajući u vidu da Preobraženje uvek pada u vreme Gospojinskog posta, paroh kabramatski se u svojoj besedi osvrnuo i na značaj posta u kome se nalazimo.

Kako se veruje, od ovog dana, sve se preobražava – kako priroda, tako i ljudi, i za ovaj praznik vezani su mnogi običaji i verovanja.

U crkvi se na Preobraženje, u znak zahvalnosti Bogu na plodovima koje daje zemlja, osvećuje grožđe i deli narodu, a u krajevima gde nema grožđa, drugo voće.
Grožđe i druge plodove koje su pripremile vredne članice Kola sestara iz Kabramate, kao što smo već naveli, osveštao i vernicima podelio prota Đuro.

Među prisutnima u hramu bio je i Nikolaj Ostojić sa majkom Danielom

Među prisutnima bilo je i nekoliko mališana koji su došli u hram s roditeljima ili dekama i bakama, kako bi od malih nogu naučili tradicije svog naroda.

Kako je starešina hrama najavio, sledeća liturgija služiće se u subotu 22. Avgusta, od 8 sati ujutru, pričešće vernika počinje ranije odnosno u 7,30, dok će u nedelju svetu liturgiju služiti vladika Siluan sa početkom u 10 sati ujutru.
U današnjem broju objavljujemo I nekoliko fotografija kako bi dočarali prazničnu atmosferu u Kabramati.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here