Kafa za veću izdržljivost u teretani?

0

Stručnjaci tvrde da kafa povećava fizičku izdržljivost na treninzima
 

Kofein pomaže da nam vežbanje "lakše padne", pospešuje koncentraciju i umanjuje simptome umora, tvrde istraživači i naglašavaju da bi šolja kafe popijena u pravo vreme mogla da pomogne da vežbate intenzivnije i duže.

 

Studije pokazuju da bi osoba trebalo da popije tri do četiri miligrama kofeina po kilogramu telesne težine oko sat vremena pre treninga. Ova količina kofeina pomoći će da u teretani vežbate ćak 30 odsto duže vremena nego inače, poboljšaće motorne veštine i povećaće želju za vežbanjem, odnosno upornost, pokazalo je istraživanje Britanske asocijacije za kafu.

 

Istraživanja su pokazala da kofein povećava izdržljivost i performanse kada je reč o vežbama visokog intenziteta, tako što u mozgu "smanjuje" signale koji indukuju zamor, a stimuliše proizvodnju energije i oksidaciju masti.

 

Ipak, stručnjaci upozoravaju da, uprkos svemu tome, kafu ne bi trebalo piti stalno, jer bi preterana konzumacija mogla da ima i posledice poput insomnije, anksioznosti, glavobolje, visokog krvnog pritiska. "Preterana konzumacija kofeina takođe može da uzrokuje nivo homocisteina u krvi, pa i da poveća rizik od srčanih udara, demencije", rekao je klinički biohemiračar dr Gil Hart.

 

Lični trener Džek Branif smatra da je, ipak, dobro piti kafu pre treninga, ali ne preterivati u tome.

 

"Dokazano je da kafa pomaže u gubljenju kilograma, ali morate biti obazrivi jer previše kofeina može da deluje na adrenalinski sistem i poremeti vam san, poveća nivo hormona kortizola i na kraju dovede do povećanja broja kilograma".

 

Trener Branif kaže da je za prosečnu osobu preporučena doza oko 400 miligrama, odnosno četiri šolje kafe dnevno, i da ova količina neće ostaviti nikakve negativne posledice na organizam.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here