Pixabay.com

Hleb je jedna od namirnica koju jedemo svakodnevno. Međutim, ako želite da izgubite kilograme, trebalo bi manje da jedete hleb.

Ipak, postoje neki saveti koji vam mogu pomoći da uživate u hlebu i da uz to mršavite.

– Svi pokušavamo da izbegnemo hleb. On je pun ugljenih hidrata i ponekad rafinisanog brašna, ali verovali ili ne, postoje i neke zdrave opcije kada je reč o konzumaciji hleba – navela je lekarka i stručnjak za mršavljenje Tasnim Batija.

Evo nekoliko saveta koji vam mogu da pomognu da jedete hleb, a da se pri tome ne udebljate.

Kada kupujete hleb, sledite pravilo 10:1

To znači da za svakih 10 grama ugljenih hidrata koje hleb sadrži, treba imati jedan gram vlakana, objasnila je nutricionistkina Rebeka Luis.

Birajte cele žitarice

– Ako na popisu sastojaka vidite šećer, saharozu, fruktozu, kukuruzni sirup, belo ili pšenično brašno, to znači da se sastoji uglavnom od jednostavnih ugljenih hidrata, pa bi unos takvih namirnica trebalo da bude ograničen – objašnjava Luis.

Dakle, prilikom kupovine hleba uvek bi trebalo da pogledate popis sastojaka i odaberete onaj na kojem je navedeno da se sastoji od celih žitarica.

Odaberite organsku pšenicu

Još uvek se istražuje uticaj pesticida i hemikalija na naše zdravlje pa bi zbog toga trebalo da jedete namirnice od organske pšenice jer su takvi proizvodi manje izloženi pesticidima i samim tim su zdravija opcija za nas.

Kupujte u pekari

Hleb je ranije bio mnogo zdraviji, ali je masovna proizvodnja uticala na njegove zdravstvene koristi. Međutim, u pekarama možete svaki dan pronaći sveži hleb pa je to sigurno bolja opcija nego kupovina hleba u supermarketu.

Ako hleb pečete sami kod kuće, bilo bi dobro da belo brašno zamenite kokosovim jer ono ima znatno manje ugljenih hidrata, i čak 11 puta više vlakana, piše Eat this. Uz to, možete dodati neke semenke kao što su čia, semenke bundeve ili suncokreta koje su pune hranjivih sastojaka.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here