Pixabay
Ilustracija

Ako ste ljubitelj mesa, loše ćete se osećati na samu pomisao da bi trebalo da ga se odreknete. Dok postoje prednosti hrane iz biljnih izvora, to ne znači da morate izbaciti meso iz ishrane da biste održali zdrave životne navike. Važno je uzeti u obzir koje vrste mesa jedete i u kojim količinama.

Naravno, možete imati i neke razloge za smanjen unos mesa, kao što su razlozi ekološke prirode, ljubav prema životinjama ili možda finansijski razlozi. Ali kad je u pitanju ishrana, postoje dobre i loše posledice svakodnevnog konzumiranja mesa.

Izvor proteina

Meso je bogato zasićenim proteinima, koji imaju nekoliko veoma važnih uloga u vašem telu. Oni učestvuju u proizvodnji mišića, tkiva, hormona i doprinose prenosu molekula i antitela.

Takođe, snabdevaju telo energijom i esencijalnim aminokiselinama. Proteini životinjskog porekla su potpuni, što znači da sadrže svih devet esencijalnih aminokiselina, ali nisu sve vrste mesa jednako zdrave.

Najbolje vrste mesa su: belo meso (piletina ili ćuretina), svinjski file, nemasni delovi govedine ili mlevena govedina koja sadrži najviše sedam odsto masnoće.

Izvor gvožđa

Meso sadrži neke nutrijente koje je teško dobiti iz neke druge hrane, kao što je gvožđe.

– Gvožđe iz životinjske hrane mnogo se bolje apsorbuje od gvožđa iz biljne hrane – kaže dijetetičarka Mia Sin.

Izvor vitamina B

Vitamin B iz mesa podstiče rad metabolizma i pomaže telu u proizvodnji energije. Konkretno, vitamin B12 je potreban telu za proizvodnju crvenih krvnih zrnaca.

Među vegetarijancima i veganima, 62 odsto trudnica, 86 odsto dece, 41 odsto adolescenata i 90 odsto starijih imali su nedostatak vitamina B12, prema istraživanju sprovedenom 2013. godine.

Vegetarijancima i veganima preporučuje se uzimanje vitamina B12 kao dodatak ishrani.

Sa druge strane, loša strana konzumiranja mesa je ta što može da bude bogato zasićenim masnim kiselinama, crveno i prerađeno meso povezuje se sa bolestima i može da sadrži prevelike količine natrijuma.

– Možete jesti meso svaki dan, a da i dalje uspevate da održite zdrave prehrambene navike – tvrdi dijetetičarka i dodaje da je meso izvor visokokvalitetnih proteina, ali da bi trebalo da obratite pažnju na vrstu mesa koju konzumirate, kao i na to koliko često ga konzumirate.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here