Unsplash
Ilustracija

Fen koliko god da je brz u sušenju kose, ne treba ga često koristiti…

Najbolje bi bilo da ga što ređe koristite, a kad biste mogli da ga skroz izbacite iz upotrebe – to bi bilo divno za vašu kosu. Oporavila bi se, a krajevi joj ne bi pucali tako često, kao što pucaju zbog topline vazduha iz fena.

Ako ste se ipak odlučile da sušite kosu na prirodan način ili ste se našle u situaciji da vam se pokvario fen, a morate da operete kosu, predstavljamo vam par saveta kako da napravite super frizuru bez sušenja fenom.

Prvo na šta treba da obratite pažnju je balzam. Jer za dobru frizuru, morate početi sređivati kosu još dok je perete. Znate i same da balzam služi za lakše raščešljavanje, veći sjaj, poslušnost kose i mekoću. Najbolje vam je da birate balzame bez natrijum hlorida i sulfata jer oni štete folikuli dlake, skidaju veći sloj prirodnih ulja sa skalpa i izazivaju iritacije.

Kada završite sa pranjem, da biste ubrzale sušenje, morate da pokupite višak vlage sa kose. To ćete uraditi tako što ćete uviti kosu u peškir ili pamučnu majicu, bez prethodnog trljanja! Zbog trljanja kosa puca i samo ćete je umrsiti.

Nakon nekog vremena, skinite majicu (ili peškir) i na kosu nanesite određeni proizvod za oblikovanje. Za ravnu kosu je najbolje da uzmete neki proizvod koji smanjuje naelektrisanje kose ili jednostavno – neko ulje za sjaj i mekoću, koje verovatno već imate u ormariću. Suprotno ovome, za talasastu, kovrdžavu i neurednu kosu stavite proizvod za ovakav tip frizure, kao što je pena za kosu. Nemojte samo preterivati, da vam se kosa ne bi slepila i da bi vam kosa bila laganija.

Na redu je oblikovanje kose – volumen ćete dobiti tako što ćete prebaciti kosu preko glave i prstima je raščešljavati, a zatim masirati koren kose. Ravna kosa zahteva manje posla, a to je da je samo češljate sa drvenim češljem (jer najmanje šteti) koji ima široke zupce. Za one žene koje vole “messy” izgled, ali i blage talase, jednostavna pletenica ili punđa na sredini glave će rešiti stvar.

Kada vam se kosa osuši, nanesite vrlo malo laka, kako biste fiksirali frizuru. Samo i u ovom slučaju nemojte preterivati, da vam se kosa ne bi slepila i da ne biste previše imale onaj lepljivi osećaj kada je budete nameštale.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here