Ne želimo da pomislite da savetujemo da namirnice, kao što je hleb, treba da arčite da biste čistili kuću. Pre svega, želimo da vam skrenemo pažnju na neke sitne trikove koje možete da izvedete sa parčetom hleba, a onda i sa drugim namirnicama.

Hleb

Kaže se da je bacanje hleba veliki greh. Ovo ne mora da važi ukoliko trošenje hleba ima i korisnu namenu. Hleb je prirodni ekvivalent sunđeru zbog fantastične sposobnosti upijanja. Možete ga koristiti za brisanje prašine, zatim da pokupite prosutu tečnost, skidanje mrlja sa zidova…

Kečap

Ova namirnica je odlična za čišćenje mesinga, bakra i srebra. Pre čišćenja nije potrebno da dodate ništa kečapu pre nego što ga upotrebite za čišćenje. Samo nanesite sos na površinu predmeta koji čistite, sačekajte nekoliko minuta i ispolirajte vlažnom krpom.

Majonez

Ulje je osnovna komponenta majoneza, i savršeno je za čišćenje drvenih površina. Kao i kečap, majonez ne mora primarno da se koristi u ishrani. Malo majoneza nanesite na zaprljane drvene površine ili njime jednostavno premažite drvene površine bez sjaja. Koristite samo malu količinu majoneza i ne dozvolite da dugo stoji na predmetima. Majonez takođe odlično skida fleke od nekih vrsta lepkova.

Alkohol

Važno je da zapamtite da koristite samo čist alkohol, kao što je na primer vodka. Ne samo što je snažan antiseptik, ali alkohol bez šećera i mirisa je odličan za neutralisanje mirisa sa podova i zidova. Možete ga koristiti u nerazblaženom stanju ili ga razmutiti u vodi.

Maslinovo ulje

Budući da sadrži skoro 100 procenata masnoće, ulje je odlično za poliranje čelika, drvenog nameštaja i održavanje kože. Na krpu nanesite malo ulja i blago utrljajte na površinu. Ne nanosite previše ulje jer u veliim količinama može da prouzrokuje više štete nego koristi.
Pročitajte i Bila je majka poslednjih vizantijskih careva: Jedina srpska vlastelinka u istoriji Istočnog rimskog carstva koja je postala carica

Soda bikarbona

Uobičajeni sastojak koji je odličan saveznik u održavanju higijene u domaćinstvu je soda bikarbona. Ovaj korisni prah može da očisti skoro svaku vrstu mrlja sa raznih površina. Razmutite sodu u malo vode dok se potpuno ne rastopi. Nanesite na površinu i sačekajte oko sat vremena pre nego što isperete vodom. Soda bikarbona je takođe veoma dobra za čišćenje tepiha. Pospite sodu po tepihu, sačekajte 3-4 sata, a zatim usisajte.
Pročitajte i I kad poludimo prkosićemo zlu: Jedna od najneverovatnijih srpskih priča iz Velikog rata.

Alkoholno sirće

Pomešajte šolju alkoholnog sirćeta sa dve šolje tople vode, dodajte so i dobro promešajte. Stavite rastvor u bocu sa prskalicom i nanesite direktno na tvrdokorne mrlje. Oduševićete se kako je rastvor sirćeta delotvoran u otklanjanju fleka i čišćenju.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime