Period nicanja zubića kod beba može biti veoma stresan i za roditelje i za bebu. Ipak, nemojte svaku promenu kod vaše bebe pripisivati zubićima. Otkrivamo vam koji su to simptomi nicanja zubića i kako da olakšate bebi.

Većina beba prvi zubić dobije oko šestog meseca, ali isto tako može se desiti da zubić nikne već sa napunjenih tri ili najkasnije, sa 14 meseci. Sve je to normalno i ne treba da vas brine, a na to kad će bebi nići prvi zubić mnogo uticaja ima genetika, odnosno kad su mama i tata dobili prvi zub. Kako će beba regaovati na nicanje zubića takođe se razlikuje od deteta do deteta. Neka deca imaju simptome poput slinjenja i nervoze nedeljama pre nego zubić nikne, dok druga nemaju nikakve simptome.

Redosled nicanja zubića

Deci zubići obično niču u paru, prvo niču donje jedinice, a mesec dana posle obično stižu gornje jedinice. Isto tako nije neobično da detetu niknu četiri donja zubića, a gore se ne pojavi niti jedan.

 

Bebi bi prema statistikama zubići trebalo da niču sledećim redosledom:

  • 6 meseci – donje jedinice
  • 8 meseci – gornje jedinice
  • 10 meseci – gornji i donji bočni sekutići
  • 14 meseci – prvi kutnjaci
  • 18 meseci – očnjaci
  • 24 meseca – drugi kutnjaci

Simptomi nicanja zubića

U periodu od šest meseci pa nadalje roditelji obično svaku promenu kod bebe pripisuju zubićima, ali to je krajnje nepravedno. Mogući simptomi koji će se pojaviti su:

Potreba za grickanjem. Bebe kojima niču zubići obično imaju potrebu da grizu sve jer im pritisak usled nicanja zuba olakšava kontrapritisak. Kupite bebi igračke za žvakanje, koje se mogu zalediti.

Otečene desni. Pre nego zub nikne desni mogu biti crvene i otečene na mestu gde zubić treba da se pojavi. Ponekad možete ispod desni tačno videti zubić koji samo što nije izašao.

Pojačano slinjenje. Slinjenje je normalna pojava kod beba, ali za vreme nicanja zuba ona može biti poprilično pojačana.

Nervoza, posebno noću. Aktivnost, kada zub kreće da niče je obično veća noću i zato su bebe u tom periodu razdražljivije noću nego danju.

Povlačenje ušiju. Ova pojava može biti znak upale ušiju i nicanja zubića jer se bol iz vilice reflektuje na ušni kanal. Ako beba nema temperaturu i druge simptome koji bi upućivali na upalu uha, onda povlačenje verovatno znači da joj niču zubići.

Promena u prehrambenim navikama. Bebe koje odjednom ne žele da jedu krutu hranu, već isključivo iz flašice verovatno imaju problema sa zubićima. S druge strane dojene bebe mogu intenzivnije sisati i gristi bradavicu usled neugode zbog nicanja.

Kako olakšati bebi

Postoji nekoliko načina koje možete probati da olakšate bebi nicanje zbića i ublažite bolove. Neki od njih su:

  • Smočite pamučnu krpicu, stavite je u zamrzivač i dajte bebi da žvaće.
  • Lagano, prstom masirajte bebine desni da olakšate zubu da nikne.
  • U apoteci kupite posebne gelove ili kapi koje ćete utrljati u bebine desni.
  • Isto tako, pokušajte bebi skrenuti pažnju od bolova, igrajte se s njom, čitajte, pevajte, kupite novu igračku.

Obratite se lakaru ako se bebi simptomi pogoršavaju, ako ima povišenu temperaturu ili ako joj ni jedan zubić nije nikao nakon napunjenih 15 meseci starosti.

Nicanje zubića bi trebalo da traje do druge godine, ali posle prvih nekoliko zubića proces je puno bezbolniji. Nakon nicanja prvog zubića počnite sa pranjem, prvo zubiće samo prišite čistom gazom i ne stavljajte bebu na spavanje sa flašicom jer time povećava rizik od nastanka karijesa.

 

 

Izvor:
Vestionline,lifepressmagazin

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here