Kako da se adaptirate na vremensku razliku

0

Teško je privići se na promenu vremenske zone
 

Na početku, da napomenemo neke osnovne činjenice koje se tiču džet lega. Uzrok ovakvog stanja je najčešće pravac u kojem se avion kreće, a ne dužina leta.

 

Vremenske zone podeljene su tako da za svakih 15 stepeni istočno ili zapadno od Griničkog meridijana, vreme pomera za jedan sat napred ili nazad. Sve to dovoljno je da poremeti naš unutrašnji sat i izazove glavobolju, iscrpi nas, omete san ili dovede do dijareje ili konstipacije.

 

Pre putovanja
Da ne biste došli u takozvano džet leg stanje, promenite vreme odlaska u krevet nekoliko dana pred putovanje. Ukoliko putujete u delove sveta zapadno od Griniča, idite kasnije nego obično na spavanje, a ako putujete istočno, lezite ranije u krevet, kako biste pripremili organizam na novu vremensku zonu.

 

Nosite naočare za sunce. Vaš cirkadijalni ritam reaguje kada su oči izložene prirodnom i veštačkom svetlu, što možete sprečiti tako što ćete nekoliko dana nositi naočare za sunce, čak i kada niste napolju.

 

Takođe, ako je to moguće, pravite nekoliko pauza na putovanju do željenog odredišta, da bi se organizam postepeno prilagođavao na ono što ga očekuje.

 

Potrudite se da budete opušteni. Planiranje putovanja, pakovanje, čekanje na aerodrom mogu da budu naporni, ali imajte na umu da stres pojačava sve simptome džet lega.


Tokom leta
Rasporedite svoje aktivnosti prema lokalnom vremenu mesta gde putujete – prema tom vremenu odredite vreme kada ćete jesti, kada spavati.

 

Pažljivo koristite lekove za spavanje. Ovi lekovi nisu preporučljivi za lečenje džet lega, jer ne mogu pomoći organizmu da se priviknu na nove uslove i promenu vremenske zone.

 

Pijte dosta vode. Dehidracija pogoršava simptome džet lega, pa je važno da unosite dosta vode, ali i da izbegavate alkohol i kofein jer dehidriraju organizam.

 

Udobno se smestite u avionu – koristite čepove za uši i masku za oči, ako će vam to pomoći da bolje spavate.

 

Budite aktivni. Ukoliko let traje dugo, s vremena na vreme prošetajte u kabini i malo "protegnite" noge.


Kada avion sleti
Potrudite se da što više vremena provodite napolju, jer će vam prirodna svetlost pomoći da se pre prilagodite novoj vremenskoj zoni.

 

Pokušajte da spavate minimum četiri sata tokom noći – takva rutina važna je da bi se organizam brzo vratio na 24-časovni ritam.

 

Ukoliko ste u mestu sa novom vremenskom zonom otputovali na kratko, manje od četiri dana, ostanite u svojoj vremenskoj zoni, odnosno, spavanje, obroke… ne prilagođavajte novom vremenu. U suprotnom, moraćete ponovo da se privikavate kada se vratite kući.

 

Praktikujte popodnevne dremke nekoliko dana. Dok se organizam potpuno ne navikne i ne budete mogli da spavate tokom cele noći, nadoknadite manjak sna kratkim dremkama tokom dana.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here