pixabay.com

Kako da znamo da su jaja sveža i ima li tačnog odgovora na ovo pitanje?

Odredite im svežinu jednostavnim testom za koji su vam potrebna jaja, prozirna staklena činija i voda. Stavite jaje u vodu i posmatrajte.

Potpuno sveže jaje – ako jaje stavite u posudu sa vodom i ono odmah poput kamena potone na dno posude, znači da je potpuno sveže.

Nedelju dana staro jaje – ako jaje uronite u vodu, ono potone, ali se jedna strana malo odigne, znači da je staro nedelju dana.

Tri nedelje staro jaje – ako jaje uronite u posudu s vodom, a ono se lagano podiže s dna posude, znači da je staro tri nedelje.

Staro jaje – ako jaje uronite u činiju sa vodom i ono ostane plutati na površini, znači da je jaje staro i bolje ga nemojte upotrebljavati.

Sad, kada znate koliko su vaša jaja sveža ili stara, pročitajte i odgovore na česta pitanja vezana uz nezaobilazna jaja:

Šta je poširanje?

Jednostavan postupak pripreme celih jaja kuvanjem bez ljuske. Priprema se tako da se u lonac doda voda i dve kašike jabukovog sirćeta i pusti se da voda prokuva. Jaje se razbije u posebnu manju posudu i polako ulije u lonac. Potom se lagano lopaticom belanac u vodi omotava oko žumanca kako bi poprimio lep okrugao oblik. Kuva se od tri do četiri minuta, potom vadi iz lonca i stavlja u mlaku vodu.

Savet: Pre jela, jaja bi trebalo da budu dobro ohlađena i da se voda ne soli, kako bi se sprečalo odvajanje žumanca od belanca.

Šta znači zeleni rub oko žumanca kuvanog jajeta?

Ako smo jaje prokuvali, može se pojaviti zelenkasti rub, što se može sprečiti kuvanjem prema tačno određenim minutima, ali i naglim hlađenjem kuvanog jajeta.

Iz frižidera ili?

Dobro je jaja pre upotrebe izvaditi iz frižidera i izbegavajte nagle promene temperature. To smanjuje mogućnost zgrušavanja.

Koliko dugo treba kuvati jaje?

Za ukusno meko kuvano jaje potrebno je od 3,5 do 5 minuta, dok za tvrdo kuvana jaja treba od 10 do 12 minuta kuvanja.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here