pixabay.com
Foto: Ilustracija

Prilikom biranja odgovarajućeg ulja za prženje, bitno je razmotriti različite karakteristike svakog proizvoda, uključujući način obrade, termičku stabilnost, viskozitet i opšte zdravstvene benefite. Kritičan faktor prilikom odabira ulja za prženje je kako će reagovati na visoke temperature.

Tačka dimljenja označava temperaturu na kojoj ulje počinje da proizvodi dim i oksidira. Povećanje temperature iznad te tačke dovodi do razgradnje, stvarajući potencijalno toksične supstance i štetne slobodne radikale, što može imati negativan uticaj na zdravlje, prema Advances in Nutrition.

Kod dubokog prženja, ključno je izabrati ulje s visokom tačkom dimljenja, budući da je potrebno održavati temperaturu od oko 185 stepeni. Generalno, ulja bogata zasićenim i mononezasićenim masnoćama imaju višu tačku dimljenja i otpornija su na oksidaciju. Nasuprot tome, ulja bogata polinezasićenim masnoćama podložnija su raspadanju pod uticajem visokih temperatura.

Važno je obratiti pažnju na različite procese ekstrakcije ulja iz biljaka, semena i orašastih plodova, uključujući hladno presovanje ili mehaničke, termičke i hemijske procese. Rafiniranje ulja radi poboljšanja bistrine i čistoće takođe utiče na tačku dimljenja. Visoko rafinisana ulja imaju višu tačku dimljenja, ali proces rafinacije može smanjiti količinu polifenola i antioksidativnu aktivnost ulja.

Iako su mnoga ulja dostupna u rafinisanom obliku, često je preporučljivo izabrati prirodnije opcije s visokom tačkom dimljenja, kao što su ekstra devičansko, nerafinisano ili hladno ceđeno ulje. Masti su esencijalni sastojak u ishrani jer učestvuju u različitim funkcijama u telu, uključujući održavanje strukture ćelija, podršku imunološkom sistemu i zgrušavanje krvi.

Nezasićene masti, poput mononezasićenih i polinezasićenih masnih kiselina, smatraju se zdravijim izborom. Prema Smernicama o ishrani za Amerikance, preporučuje se unos 25 do 35 procenata dnevnih kalorija iz masti.

1 COMMENT

  1. Meni je odgovor na ovo pitanje uslovljen zdravstvenim stanjem jer svako ima nesto sto pokusava da resi ili nesto da spreci. A razlicita ulja razlicito deluju

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here