Sve one koji su planirali da provedu odmor na nekom od omiljenih letovališta na Jadranu i Mediteranu zabrinule su vesti da je dečak iz Srbije izbegao teže posledice samo zbog brze intervencije lekara, nakon što je u Paraliji nagazio otrovnu ribu u plićaku. Potreban je oprez ali nema mesta panici, navodi profesor Biološkog fakulteta Predrag Janaćković.

Predrag Janaćković je gostujući na RTS-u naveo da nema potrebe za strahom i panikom, da su slučajevi uboda otrovnih riba veoma retki jer sva te životinje beže pod naletom turista.

Janaćković navodi da se na Jadranu i na području Mediterana mogu sresti “riba pauk”, “riba lav”, “bežmeka”, koja krije otrovne bodlje na škržnom poklopcu, “murina helena”, ali i nova vrsta koja se od skoro nalazi u Jadranu, po imenu fugu “riba lopta”, vatreni crv…

Opasna “riba pauk” i nepodnošljiv bol

Janaćković navodi da “riba pauk”, upravo ona koja je ubola dečaka iz Srbije, živi na području čitavog Mediterana, ali i na Jadranu.

– U pitanju je riba koja se uglavnom krije, veoma je mala oko pet/šest centimetara, dugoljastog i pljosnatog je oblika sa crnim pegicama po telu. Na leđnoj starani ima bodlju koja je u vezi sa otrovnom žlezdom koja produkuje taj neurotoksin – objašnjava profesor.

Dodaje da je ova vrsta ribe suštinski opasna, ali da teže posledice može izazvati samo ako je neko alergičan na taj otrov i tu savetuje intervencije lekara što pre.

Turistima savetuje da ukoliko dođe do uboda, izvuku bodlju, ukoliko je ima, a zatim deo tela na koji je nastao ubod stave u topao pesak ili što topliju vodu do nekih 45 stepeni.

– Prvu stvar koju treba da uradite je da izvučete bodlju ukoliko je ima i nakon toga deo tela na kojem je došlo do uboda stavite u vruć pesak ili što topliju vodu do nekih 45 stepeni, gde se zapravo drži pola sata pa napravi pauza i onda ponovo stavi u toplu vodu ili vruć pesak. Otrov je termolabilan i toplota ga neutrališe – objašnjava Janaćković.

Dodaje da nakon ujeda nastaje jaka bol a zatim i oteklina koja nestaje nakon određenog vremena.

Savetuje turistima da prilikom uboda ostanu pribrani i da zatraže lekarsku pomoć što pre kako bi eventualno primili injekciju protiv alergije ili antibiotik ako lekar proceni da je potrebno.

“Riba lav” lepa i opasna

Janaćković navodi da pored “ribe pauka” u Sredozemnom moru možemo sresti i “ribu lava” koja je, kako kaže, iz Indijskog okeana došla i do Mediterana.

– Ima je u Tursko, Grčkoj, na Kipru. Ona je jako lepa, interesantna zbog boja i bodlja koje su šarene, ali je ne treba dodirivati golim rukama jer njen ubod može takođe izazvati nesnosan bol – objašnjava profesor.

Dodaje da i kod uboda ove vrste riba – prvo treba ukloniti bodlju, a zatim deo tela na kojem je došlo do uboda staviti u vruć pesak ili toplu vodu.

Vatreni crv 

Dodaje da se u poslednje vreme u vodama Jadrana može sresti jedna nova životinja – vatreni crv, koja po svom telu ima puno otrovnih čekinja koje mogu da izazovu peckanje koje traje i nekoliko sati.

Savetuje da u slučaju dodira sa njim, mesto uboda isperete sirćem ili alkoholom.

Meduze

Profesor navodi da na popularnim letovalištima možete doći i u kontakt sa meduzama koje mogu da izazovu opekotine.

– Ona pravi opekotinu pomoću žarećih ćelija, kojima su pokriveni njeni pipci. Uglavnom meduze koje su ovim vodama nisu smrtno otrovne – objašnjava Janaćković.

Dodaje da posle “ujeda” meduza mesto žarenja treba ispirati isključivo morskom vodom i staviti oblogu.

Profesor ističe da se u toplijim krajevima vegetacija znatno razlikuje od ove u Srbiji. Da ima opasnih biljaka koje mogu biti opasne po život.

Savetuje turistima da nepoznate biljke ne dodiruju ali i da ne konzumiraju nepoznate plodove.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here