commons.wikimedia.org/Vladimir Yaitskiy

Direktor ljubljanskog instituta IFIMES Zijad Bećirović ocenio je da će odnosi Slovenije i Srbije biti još bolji posle pobede Roberta Goloba na republičkim izborima u Sloveniji.

Bećirović je rekao da je Golob, kao najverovatniji mandatar vlade, najavio velike promene u unutrašnjoj i spoljnoj politici.

Direktor IFIMES ističe da je Golob veoma pragmatičan čovek koji ima inženjerski pristup i nije sklon kalkulacijama kao tradicionalni političari.

– Golob nikoga ne isključuje i vidi ogromne potencijale za saradnju, jer je kao prvi čovek uprave energetske kompanije puno radio po regionu. Prijateljski je nastrojen prema svim zemljama, a najvažnije je da ima poštene namere da se odnosi na svim područjima unaprede, a posebno sa Srbijom. Za Sloveniju je Srbija važan ekonomski partner, pogotovo što ima dosta prostora da se ta saradnja unapredi u interesu obe zemlje – ekao je on.

Na pitanje da li bi se ti odnosi mogli pogoršati ukoliko, kao što to piše bečka štampa, Tanja Fajon postane ministarka spoljnih poslova, Bećirević kaže da nije siguran da će Fajonova dobiti tu funkciju.

– Čak i ako je dobije, moraće slediti zvaničnu politiku Slovenije koju će Golob kreirati. Podsećam da je i Srbija podržala Goloba – navodi Bećirović.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here