Pixabay

Ministar spoljnih poslova Velike Britanije Dejvid Kameron saopštio je da je u Prištinu došao kako bi podržao, promovisao i pomogao Kosovu na sve moguće načine.

Kameron je na zajedničkoj konferenciji sa ministarskom spoljnih poslova Donikom Gervalom naveo da su razgovarali o bezbednosti i doprinosu koji Velika Britanija može da pruži u tom pravcu.

– Razgovarali smo jutros o bezbednosti i važnosti doprinosa koji možemo da damo u tom pravcu, s obzirom na veliku ulogu koju imamo u okviru Kfora – rekao je on.

– Mi smo jaki pristalice nezavisnosti i suvereniteta Kosova… – rekao je britanski ministar, dodajući da će oni raditi i na najvećoj internacionalizaciji Kosova i da će Britanija pomoći Kosovu za nova priznanja.

Gervala je tom prilikom navela da postoji društveni konsenzus da Kosovo treba da bude deo Zapada.

– Zapad je uvek bio uspešan kada je imao jasan i odlučan stav. Bio je uspešan kada je delovao odlučno pred agresivnom Moskvom. Postoji društveni konsenzus da je Kosovo deo Zapada. Više od 90 odsto podržava Kosovo u integraciji u EU – rekla je Gervala.

Gervala je zahvalio Kameronu na kontinuiranoj podršci koju Britanija pruža Kosovu u različitim oblastima.

– Posebno je zadovoljstvo imati britanskog ministra spoljnih poslova na Kosovu. Posle dužeg vremena, to je prva poseta jednog britanskog ministra spoljnih poslova Kosovu. Razgovarali smo o izvanrednom razvoju Kosova u raznim oblastima, posebno u oblasti vladavine prava i demokratije. Zahvalila sam mu se na podršci koju je Britanija dala Kosovu pre i posle rata i na ulozi Britanije u zaustavljanju genocida nad Srbijom 90-ih godina. Kosovo će zauvek biti zahvalno. Zahvalila sam mu se što je Britanija poslala dodatne trupe nakon napada Srbije na Kosovo 24. septembra – dodala je Gervala.

5 COMMENTS

  1. Mr. Cameron nije svestan da njegova drzava više nema moć kao 1999 ni priblizno stagniraju po svim parametrima !
    Drzave na koje planirate izvršiti pritisak da priznaju tzv. „Kosova“ su danas uglavnom BRICS saveznice !!!

  2. Tako je Dzonson podržavao Ukrajnu, pa ga sad nigde nema dok Ukrajinci ginu u razrušenoj zemlji koja se raspada…nadam se da su Albanci pametniji i da uče iz tudjih grešaka…Albancima i Srbima treba mir i saradnja u suživotu na Balkanu, a ne Britanci da ih svađaju da bi prodali oružje i Nemci da ih kontrolišu u mržnji prema Srbima jer žele osvetu za poraz u dva svetska rata !!!

  3. Па то и јесте циљ Западу и ЕУ.да стварају нова жаришта зарад њиховог економског развоја.А ми глупи Балканци немамо паметнија посла него да ратујемо између себе у њихову корист.

  4. Srbi ne treba vise nista da se dogovore sa Albancima. Okupirali zemlju Srpsku. Kad bude bilo Oni treba da nestanu sa Kosova ili suprotno.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here