EPA/Neil Hall
Nemački kancelar Olaf Šolc

Nemački kancelar Olaf Šolc je drugi put pred državnom istražnom komisijom odgovarao na pitanja o aferi poreske prevare, i ponovo je negirao da je imao uticaj.

Bankari, brokeri i advokati iz cele Evrope su koristili rupu u zakonu da seobom papira u vreme isplate dividendi naplate povraćaj poreza koji nisu platili i tako od države prevarom izvuku milione, čak i milijarde evra.

U Nemačkoj, fokus istrage je da ustanovi jesu li Šolc ili druge vodeće socijaldemokrate (SDP) upotrebili svoj uticaj na Varburg banku (Warburg) kako bi pomogli da se izbegne vraćanje 47 miliona evra poreskog povraćaja.

“Nisam imao nikakav uticaj na poreske postupke Varburg banke,” rekao je Šolc.

Afera Kameks (Cum-Ex) je u javnost izbila 2017. i Šolca prati godinama. On je od početka negirao da je njegova bivša kancelarija gradonačelnika Hamburga učestvovala u Kameksovoj šemi. Istražna komisija hamburškog parlamenta posebno istražuje tri sastanka koje je Šolc 2016. i 2017. imao sa suvlasnicima Varburga, Maksom Varburgom (Max) i Kristijanom Olearijusom.

Sadašnji kancelar nije osporavao da je bio na tim sastancima, ali tvrdi da se ne seća sadržaja razgovora. Olearijus je svedočio kako je Šolc posle prvog sastanka predložio da se banka protiv naplate 47 miliona evra – odnosno ilegalno vraćenog poreza na kapitalnu dobit – žali tadašnjem ministru finansija Hamburga Peteru Čenčeru (Tschentscher). Čenčer, prominentni član Šolcove SPD, je potrvrdio da je primio pismo sa žalbom, ali je optužbe o političkom uticaju odbacio kao “neosnovane.”

Opozicija je Šolca stavila na metu optužujući ga za netransparentnu ulogu u aferi. Lider opozicionih demohrišćana (CDU) Fridrih Merc (Friedrich Merz) je u poslovnom dnevniku Handelsblat (Handelsblatt) Šolcovo insistiranje da se ne seća razgovora opisao kao neuverljivo, posebno u kontekstu važnosti teme i količine novca u igri. Predsednik partije Levica Ditmar Barš (Dietmar Barsch) je, takođe za Handelsblat, ocenio da “kancelara okružuje oblak nepoverenja.”

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here