Karadžić: Rat je mogao da se izbegne

0

"To je bio rat koji "nismo želeli i koji nam nije bio potreban," rekao je Karadžić u razgovoru sa novinarom "Al Džazire" iz pritvorske jedinice u Sheveningenu.

Karadžić smatra i da je rat u BIH, zapravo bio rat među Srbima jer su, kako je rekao, bosanski muslimani "Srbi koji su primili Islam pod turskom vladavinom."

 

On je ponovio da je sa bivšim američkim izaslanikom za Balkan Ričardom Holbrukom imao pogodbu da ga Haški tribunal neće goniti ukoliko se povuče sa državnih i političkih fukcija i javnog života.

 

 

Rat je mogao da se izbegne: Radovan Karadžić

"Ja sam ispunio sa svoja obećanja i još uvek čekam da Holbruk ispuni svoja", rekao je bivši lider bosanskih Srba za ovu TV stanicu.

 

 

Karadžić koga tužilaštvo Haškog tribunala tereti za genocid i zločine protiv čovecnosti tokom rata u BIH 1990-ih, kaže da se "nada pravednom suđenju" a da je dosada bojkotovao proces zato što nije imao dovoljno vremena da se pripremi.

 

"Želim da prisustvujem suđenju pod uslovom da mi bude dozvoljeno da učestvujem. Ne želim da budem kao biljka na kiši i snegu bez mogućnosti da aktivno učestvujem, to bi bila sramota i za mene i za tribunal," rekao je on.
 

Sudski proces protiv Karadžića trebalo bi da bude nastavljen 1. marta.

 

Osvrćući se na 13-godišnje skrivanje od Tribunala tokom koga je bio prerušen u "doktora Dragana Dabića," on je rekao da "Dabić nije činio ništa što ne bi činio i lekar Radovan Karadžić."

 

Da li je bilo dogovora ili ne: Ričard Holbruk

 

"Dabić je praktikovao tradicionalnu medicinu koja postoji hiljadama godina. Verujem da su te dve vrste medicine komplementarne i da ih treba integrisati. U tom smislu Dabić je bio Karadžić i obratno," rekao je on.

 

Na pitanje kako se osećao dok se krio i da li je svakodnevno strahovao od hapšenja, Karadžić je rekao da je život u strahu "stalno umiranje," a da je on "živeo a ne umro."

 

Intervju Al Džaziri uključen je u emisiju pod nazivom "Tajni život Radovana Karadžića" koju će ova stanica ove nedelje emitovati u okviru šireg serijala.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here