Karadžić traži imunitet od UN-a

0

Pismo je upućeno sadašnjem predsjedniku Saveta, Vijetnamcu Leu Luong Minhu, nakon saopštenja koje je Tribunal u Hagu objavio u petak.

 

Ričard Holbruk

 

Ričard Holbruk, sada specijalni izaslanik Baraka Obame za Avganistan i Pakistan, bio je krajem devedesetih jedan od tvoraca dejtonskog sporazuma. On je više puta negirao navodno postojanje dogovora između njega i Karadžića o povlačenju potonjeg iz političkog života u zamenu za imunitet.

 

Haški tribunal je u utorak drugostepenom presudom potvrdio da eventualni dogovor Karadžić-Holbruk nikako ne obvezuje sud jer takav sporazum, i da postoji, "ne može biti valjan bez rezolucije Saveta bezbednosti"

 

Zato je Karadžić u svom pismu Vijetnamca na čelu SB UN-a zamolio da učini "sve što je potrebno za donošenje takve rezolucije."

 

Karadžić u pismu takođe napominje da je ispoštovao svoj deo dogovora pošto je dao ostavku na dužnost i tada se povukao iz političkog života.

 

Suđenje Karadžiću treba da počne u ponedjeljak 26. novembra u Hagu.

Optužen je za učešće u opsadi Sarajeva,  u kojoj je poginulo 10.000 ljudi, i za zločin u Srebrenici u julu 1995. kada je pobijeno 8.000 ljudi.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here