Karadžić: Zulić izmišlja stvari

0

Njegovo svedočenje Karadžić je ocenio kao "veoma pristrasno i neiskreno", ističući da se priprema da ga tuži za "klevetu i lažno svedočenje", javio je AP.

"Smatram da ste izmislili čitav događaj", rekao je Karadžić.

 

 

Zulić je juče, odgovarajući na pitanja tužilaštva detaljno opisao kako su lokalne srpske vlasti u Sanskom Mostu u leto 1992. godine pritvarale, prebijale, proterivale i ubijale muslimane i Hrvate, i da su, uz pomoć JNA i paravojnih srpskih formacija, u aprilu iste godine započele preuzimanje kontrole nad gradom.

Predsedavajući sudija O Gon Kvon nekoliko puta je tokom jučerašnjeg unakrsnog ispitivanja, koje je trajalo više od tri sata, govorio Karadžiću da nastavi, naročito kada je svedoku postavljao niz pitanja o ljudima koje Zulić ne poznaje.

"Ne zaboravite da vi ne iznosite dokaze. Samo ispitajte svedoka", rekao je sudija.
Karadžić, koji tvrdi da su Bošnjaci planirali da pretvore BiH u islamsku republiku i pre rata od 1992. do 1995. godine, Zuliću je postavljao pitanja o muslimanima koji su organizovali oružani otpor pre izbijanja rata.

Svedok je, međutim, odgovorio da za to ne zna, ali je priznao da je kupio mitraljez od jednog Srbina, navodi AP.

Karadžić, koji je optužen za genocid i zločine protiv čovečnosti nad muslimanima i Hrvatima, takođe je rekao sudijama da ne planira da svedoči u sopstvenu odbranu. On je istakao da je potrebno da se suprotstavi Zulićevim tvrdnjama da Bošnjaci nisu organizovali oružani otpor u njegovom selu pre izbijanja rata "što im kasnije može poslužiti kao osnova za presudu".

Svoju uvodnu reč tužilaštvo je dalo krajem oktobra 2009. godine, a Karadžić sredinom februara ove godine, kada je odbacio sve navode optužbi Haškog tužilštva da je odgovoran za genocid i druge ratne zločine tokom rata u BIH.

 

Sulejman Crnčalo: Najbolja odbrana srpskih kuća napad na muslimanske

 

Sulejman Crnčalo, drugi svedok optužbe na suđenju nekadašnjem predsjedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću u Haškom tribunalu, svedočio je danas o pogibiji svoje supruge prilikom granatiranja sarajevske pijace Markale, 28. avgusta 1995. godine. On tvrdi daj je na Palama došlo do porasta srpskog nacionalizma, što je uticalo na početak kampanje da se muslimani odsele sa tog mesta.

Svedok je pred sudskim vijećem opisao kako su prethodne večeri čuli da će se na pijaci idućeg dana prodavati mleko u prahu, pa je njegova supruga odlučila da ode. Crnčalo je rekao da su se bili dogovorili da se ona vrati do 11.00 časova i da mu je bilo sumnjivo kada je nije bilo, pa je otišao da je potraži.

"Sreo sam neke ljude i kad sam im rekao kuda idem, preneli su mi da je tamo katastrofa, da je pala granata. Došao sam na lice mesta gde je bio masakr. Krv je bila preko cele ulice, komadi ljudskog mesa, komadi odeće i obuće. Leševi su bili sklonjeni i kasnije sam svoju ženu našao u mrtvačnici", ispričao je Crnčalo.

Izražavajući saučešće svedoku zbog gubitka, Karadžić je na početku unakrsnog ispitivanja naglasio da će "tim pre pokušati da pred sudom dokaže ko je za taj incident odgovoran".

Svedok je precizirao da ranije nije svedočio na suđenjima u Hagu, već da je dao izjavu koja je bila korišćena na suđenju Momčilu Krajišniku. Karadžić će sutra nastaviti sa unakrsnim ispitivanjem ovog svjedoka.

Crnčalo je posvedočio i da je 1991. i početkom 1992. godine na Palama, gde je tada živeo, došlo do porasta srpskog nacionalizma i do tajne raspodele naoružanja Srbima, te da je počela kampanja uveravanja Muslimana da odu iz opštine.

Svedok je rekao da je čuo kako je Karadžić jednom prilikom na Palama rekao nešto u smislu da je "najbolja odbrana srpskih kuća napad na muslimanske kuće".

"Ne znam nijednog Muslimana ili Hrvata koji je dobrovoljno otišao sa Pala", izjavio je svjedok, koji je sa porodicom otišao da živi u sarajevskom naselju Pofalići.

Svedok je potvrdio da je u maju 1992. bio u sastavu delegacije koja se u jednom kafiću u Sarajevu sastala sa Nikolom Koljevićem i načelnikom policije Malkom Koromanom, tražeći da im se "obezbedi da nastave da žive na Palama sa svojim komšijama Srbima".

Prema Crnčalovim rečima, Koljević je na to rekao: "Džaba vi to hoćete, kad Srbi neće da žive sa Muslimanima", dok je Koroman rekao da "ne može dugo da drži pod kontrolom crvene beretke i da će se dogoditi isto kao u Hrvatskoj".

"Koljević se nije ogradio od ove izjave", tvrdi Crnčalo.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here