T. Ostojić
Karantinski kompleks u Mikelhemu

Sa otvaranjem australijske granice za inostrane turiste, u ponedeljak 21. februara, otvoren je i namenski građen karantinski objekat u Melburnu, vredan 580 miliona dolara.

Očekuje se da će Karantinski centar u Miklhemu na kraju biti u mogućnosti da primi 1.000 ljudi, dok će na početku biti osposobljen za 500 osoba.

Ovaj objekat treba da u potpunosti zameni hotelske karantine u Viktoriji i da bude jedini objekat koji će se koristiti u te namene. Prvih desetak nevakcinisanih putnika smešteni su u ponedeljak u centar u Miklhemu.

Finansijer ovog objekta je savezna vlada, koja je i potvrdila da je očekivani trošak završetka radova 580 miliona dolara. Ovo je, inače, najskuplji od nekoliko centara koji će biti izgrađeni širom zemlje. I pored toga, savezna i viktorijanska vlada smatraju da objekat nije bacanje para.

– Ovo je još jedan korak u našem tekućem upravljanju pandemijom kovida i povećava našu sposobnost da nastavimo bezbedno da vraćamo putnike u Australiju, imajući u vidu tekuće karantinske zahteve – rekao je federalni ministar finansija Sajmon Birmingem.

Iako je objekat izgrađen novcem i u vlasništvu je savezne vlade, njime će upravljati Vlada Viktorije za vreme pandemije. Za to vreme će u karantinskom centru biti smešteni nevakcinisani putnici, koji moraju da budu u izolaciji sedam dana po dolasku u državu, kao i članovi zajednice koji imaju kovid, ali ne mogu da se bezbedno izoluju kod kuće.

Istina, državna vlada vidi budućnost ovog objekata i izvan pandemije.

– U slučaju da mora da se obezbedi smeštaj za recimo hitne slučajeve u vreme požara, koristiće se ovaj centar – istakla je ministarka policije Liza Nevil.

I opozicija se slaže da je objekat potreban.

– Šteta što nije bio izgrađen pre godinu ili nešto više, kada je bilo najpotrebnije. Ali, to je važan komad oružja, kako bi se osigurali da više nema lokdauna – istakao je lider opozicije u Viktoriji Metju Gaj.

Šef katedre za epidemiologiju na Dikin univerzitetu, Ketrin Benet je rekla da će i pored toga što je broj slučajeva kovida u padu, postojati potreba za upotrebu ove ustanove u kratkom i srednjem roku. Dugoročno, dr Benet je mišljenja da ovakav objekat govori o spremnosti za slučaj pandemije.

Međutim, lokalna zajednica je izgleda zabrinuta zbog ovog karantinskog objekta. Prema rečima Debre Fipen, predsednice Udruženja stanovnika Krejgiburna, vlada nije obavila konsultacije s lokalnom zajednicom pre izgradnje objekta.

Stanovnici su mišljenja, kako je istakla Fipen, da je novi karantinski objekat nedostatak i da može da utiče na cenu nekretnina u tom delu grada, te da postoji zabrinutost zbog mogućnosti širenja kovida.

Pored toga, Gradsko veće Hjuma je svoju zabrinutost zbog uticaja ovog objekta iznelo u otvorenom pismu saveznom premijeru Skotu Morisonu prošle godine. Tom prilikom je gradonačelnik, Džozef Havajl je rekao:

– Iako nismo tražili da se Centar izgradi u našoj zajednici, razumemo njegovu nacionalnu važnost i spremni smo da radimo u partnerstvu s vladama Viktorije i Australije kako bismo obezbedili najbolje rezultate.

On je ujedno tražio povećanje ulaganja u lokalnu infrastrukturu, kako bi se ublažili problemi sa saobraćajnim zagušenjima koji će se desiti zbog karantina.

Soba u Mikelhemu

Lokalci bez naknade

Stanovnici Viktorije koji nisu u mogućnosti da se izoluju moći će da borave u objektu bez naknade, dok odrasli putnici moraju da plate naknadu od 1.500 dolara za svoj boravak, sa 500 dolara za svaku dodatnu odraslu osobu. Za decu uzrasta od tri do 18 godina naknada je 250 dolara.

Smeštaj “za poželeti”

Prvih 500 kreveta je podeljeno između dva sela sa centralnom kuhinjom, praonicama i objektima za odlaganje smeća. Viktorijanska policija obezbeđuje prostor. Još dva sela treba da budu završena do 31. marta, čime će kapacitet lokacije biti 1.000 kreveta.

Svako selo ima 60 jedinica, sa kabinama za smeštaj solo putnika i porodica, sa elektronskim naručivanjem hrane, kako bi se minimizirao kontakt između stanovnika i osoblja. Ugrađeni su i beskontaktni ulaz i ventilacioni sistemi.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here