EPA/Sergei Ilnitsky
Moskva

Broj turista u Rusiju 2022. pao je za 96,1 odsto zbog međunarodnih sankcija uvedenih posle pokretanja vojne intervencije u Ukrajini, saopštili su predstavnici tog sektora.

Prema Asocijaciji ruskih turoperatora, koja se poziva na podatke ruske granične službe, samo 200.100 stranih turista ušlo je u Rusiju prošle godine, znatno manje u odnosu na period pre pandemije koronavirusa 2019. kada je taj broj bio više od pet miliona ljudi.

“Razlozi su očigledni – zatvoren vazdušni prostor između Rusije i velike većine evropskih zemalja, kao i nemogućnost korišćenja kartica Viza i Masterkard koje izdaju strane banke u Rusiji”, navodi se u saopštenju asocijacije.

Posle početka ruske invazije na Ukrajinu pre nepunih godinu dana, Evropa je gotovo potpuno zatvorila svoj vazdušni prostor za ruske avione.

Početkom marta 2022. godine prva ruska avio-kompanija “Aeroflot” je čak na neko vreme najavila obustavu svojih međunarodnih letova.

Broj stranih turista u Rusiju 2022. znatno je niži od nivoa zabeleženih u 2020. (335.800 ljudi) i 2021. (288.300), dve godine obeležene velikim ograničenjima putovanja širom sveta povezanim sa pandemijom koronavirusa.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here