EPA/Max Slovencik
Viktor Orban

Ukrajina će moći da prevaziđe mađarsko protivljenje ulasku Kijeva u Evropsku uniju, rekla je danas ukrajinska ministarka za evroatlanske integracije Olga Stefanišina.

Evropska komisija je ove nedelje preporučila da evropski blok od 27 zemalja formalno počne pristupne pregovore kada Kijev ispuni preostale uslove, uključujući i povećanje zaštite za nacionalne manjine.

Međutim, mađarska vlada preti vetom na sledećem samitu EU u decembru, na kojem lideri evropskih vlada moraju da ratifikuju predlog EK o Ukrajini, a kao razlog navodi kršenje prava mađarske manjine u Ukrajini u regionu Zakarpatja.

Budimpešta zamera Kijevu zbog prava 150.000 etničkih Mađara da koriste svoj matični jezik.

“Mađarska manjina u Ukrajini je adekvatno zaštićena i ukrajinski i mađarski zvaničnici rade zajedno na zakonskim promenama koje je predložio Brisel”, rekla je Stefanišina.

Ona je dodala da svaka zemlja koja svesno donese političku odluku da blokira odluku o Ukrajini treba da nađe razlog za tako nešto.

“Mađarska je saopštila razlog. Razumemo da postoji takav stav, ali isto tako održavamo dijalog sa Budimpeštom”, rekla je ona.

Ukrajinska ministarka je rekla da će promena stava Budimpešte do sledećeg meseca biti izazov, ali da je “uverena” da će Ukrajina uspeti u nameri.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here