Youtube/WION

Kina je objavila danas nacrt pravila za proširenje sistema inicijalne javne ponude (IPO) zasnovanog na registraciji, i tako preduzela prvi korak ka reformi najvećeg svetskog tržišta akcija. Proširenje IPO mehanizama, po ugledu na američke, na sve aspekte kineske berze ubrzaće listing i korporativno prikupljanje sredstava, kako bi Peking što pre oporavio ekonomiju nakon epidemije virusa Covid-19, prenosi Rojters.

IPO u suštini predstavlja način prelaska kompanije iz privatnog u javno vlasništvo tako što kompanija prodaje udele akcija javnosti.

IPO sistem zasnovan na registracijama koristi se na pekinškoj berzi, a sada će biti proširen i na Šangaj i Šenžen, navodi se u saopštenju Kineske regulatorne komisije za hartije od vrednosti (CSRC).

Dodaje se da je reforma IPO-a osmišljena da ”omogući izbor” tržištu i poveća transparentnost.

Prema novom sistemu, berze će proveravati IPO-e sa fokusom na objavljivanje podataka, dok će CSRC davati garanciju da su listinzi u skladu sa nacionalnom industrijskom politikom, navodi agencija.

”Ovo je prekretnica na kineskom tržištu kapitala. To će povećati udeo direktnog finansiranja i pojačati ulogu finansija u službi realne ekonomije”, navodi se u saopštenju kompanije Bosera Eset Menadžment.

CSRC je danas saopštio da su nakon četiri godine pilot-projekta, konačno sazreli uslovi da se reformiše IPO, kao i da uvođenje sistema zasnovanog na registraciji ne znači manje strogu kontrolu kvaliteta.

”To ne znači da bilo koja kompanija može da se nalazi na listi dokle god želi”, navodi se u saopštenju.

CSRC će konsolidovati IPO pravila za berze u Šangaju, Šenženu i Pekingu, a prema nacrtu pravila objavljenom danas, nije uspostavljeno dnevno ograničenje za trgovinu akcijama na IPO-u u prvih pet dana trgovanja, iako glavne akcije i dalje podležu dnevnom ograničenju od 10 odsto.

”IPO će ubrzati tržište, a broj kompanija na berzi će takođe brže rasti. Kompanije koje loše posluju pretvoriće se u ‘zombi’ akcije i biti uklonjene sa liste”, ocenio je generalni direktor Investicionog fonda Guangdou Ade Čen.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here