EPA
Ministri inostranih poslova Kine i Rusije Vang Ji i Sergej Lavrov

Niko ne može da liši Rusiju važne uloge koju država igra u Ujedinjenim nacijama, izjavio je ministar inostranih poslova Kine Vang Ji na sastanku sa ministrom inostranih poslova Rusije Sergejom Lavrovom.

– Drago mi je da vas ponovo vidim, moj dragi druže. Nedavno smo se videli u Samarkandu. Pre svega želim da Vas pozdravim i da Vam čestitam što ste ipak došli u Njujork, u sedište UN. Iako se UN nalaze u SAD, ali same UN pripadaju svima nama. Rusija je stalni član Saveta bezbednosti i dalje igra važnu ulogu u UN. Niko ne može da liši Rusiju tog prava – rekao je Vang Ji.

Ministar inostranih poslova Kine je podsetio da su na sastanku u Samarkandu u okviru samita Šangajske organizacije za saradnju (ŠOS) predsednici Rusije i Kine Vladimir Putin i Si Đinping pokrenuli temu bilateralnih odnosa i postigli saglasnost po mnogim pitanjima.

Vang Ji je podvukao da je spreman da radi na realizaciji odluka koje su donete na poslednjem sastanku lidera dveju zemalja. Prema njegovim rečima, pandemija koronavirusa još nije prošla, a na svetskoj areni se dešavaju velike promene.

U trenutnim okolnostima važnu ulogu igra jačanje koordinacije i saradnje Pekinga i Moskve, njihovo zajedničko reagovanje na izazove, kao i promocija inicijative za globalnu bezbednost kako bi se svetski poredak učinio pravednijim, dodao je ministar.

2 COMMENTS

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here