Kina ublažava kazne protiv prostitutki

0

Foto: Ilustracija
 

U zajedničkom pismu, 109 potpisnika naveli su da sistem zatvaranja i obrazovanja nije u skladu s vladavinom prava jer dopušta policiji da ženu uputi u zatvor bez uključivanja tužilaštva ili sudova, pri čemu administrativna pravila koja smanjuju slobodu pojedinca nisu zasnovana na zakonu.

 

Inicijativa se pojavljuje dok traju pokušaji kineske Komunističke partije da pravosudni sistem učini pravednijim. Komunistička partija navela je da namerava da pojača nezavisnost pravosuđa prenoseći kontrolu nad lokalnim sudovima sa lokalnih uprava na više sudove, mada detaljni planovi još nisu predstavljeni.

 

Kineski parlament u decembru je formalno ukinuo sistem radnih kampova koji je dopuštao policiji da ljude, često one koji kritikuju vladu, bez sudskog postupka zatvara na period do četriri godine.

 

Sistem reedukacije kroz rad privukao je veliku pažnju pravnih aktivista i stranih posmatrača, jer je, iako je trebalo da bude usredsređen na sitne kriminalce, za lokalne zvaničnike postao oruđe za obračunavanje s ljudima koji osporavaju njihov autoritet u pitanjima koja se tiču korupcije i prava u vezi sa zemljištem.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here