Pixabay.com
Tajvan

Kina je odlučila da uvede sankcije dvema američkim kompanijama zbog njihove umešanosti u prodaju oružja Tajvanu, izjavio je portparol Ministarstva spoljnih poslova Kine Mao Ning.

On je rekao da je korporacija Loked Martin direktno učestvovala u prodaji američkog naoružanja Tajvanu, a da je Notrop Grupa učestvovala u nekoliko drugih transakcija u kojima je Tajvan kupio američko naoružanje.

– U skladu sa Zakonom o sankcijama protiv stranih lica Kina je odlučila da uvede sankcije tim američkim odbrambenim korporacijama – rekao je Mao.

On je rekao da američka vlada namerno isporučuje oružje ”kineskom regionu Tajvanu”, ne obazirući se na ozbiljno protivljenje Pekinga, navodeći da to ozbiljno krši princip jedinstvene Kine, da je suprotno međunarodnom pravu i osnovnim normama koje regulišu međunarodne odnose.

”SAD idu pogrešnim putem time što naoružavaju Tajvan”, naveo je Mao i rekao da Kina poziva SAD ”da se iskreno pridržavaju principa jedinstvene Kine i odredbi tri zajednička saopštenja Kine i SAD”, kao i da zaustave prodaju oružja Tajvanu.

– U suptornom, uslediće odlučan odgovor Kine – rekao je Mao.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here