EPA/ Sergey Kozlov

Kina je spremna da sarađuje sa Turskom po pitanju rešavanja situacije u Ukrajini, dok neke zemlje koriste tu krizu u svoje svrhe, rekao je kineski ambasador u Ankari Liu Šaobin za turski list “Ajdinlik”.

– Visoko cenimo napore Turske po pitanju otvaranja ‘žitnog koridora’. Naravno, i zahtevi Rusije treba da budu ispunjeni. Neke zemlje koriste ukrajinsku krizu u svoje svrhe. To potkopava međunarodnu saradnju. Kina je spremna da uloži zajedničke napore kako bi se ukrajinska kriza rešila. Turska i Kina mogu zajedno da deluju u cilju rešavanja tog problema. Stavovi obe zemlje su slični – rekao je kineski ambasador.

On se nada da će predstojeći sastanak lidera Turske i Rusije Redžepa Tajipa Erdogana i Vladimira Putina doneti pozitivne rezultate po pitanju otvaranja žitnog koridora.

– Taj problem može da reši sastanak Putina i Erdogana koji će se održati narednih dana. Turska je u tom pogledu pokazala uravnotežen stav – konstatovao je Šaobin.

Podsećamo, predsednici Rusije i Turske, Vladimir Putin i Redžep Tajip Erdogan, sastaće se 4. septembra u Sočiju. Iz Ankare je saopšteno da će lideri razgovarati o situaciji oko prehrambenog sporazuma.

“Prehrambeni sporazum” je prestao da važi 18. jula, a Rusija je obavestila Tursku, Ukrajinu i Ujedinjene nacije da se protivi njegovom produžavanju. Predsednik Rusije Vladimir Putin je ranije rekao da uslovi sporazuma koji se tiču Rusije nisu ispunjeni, bez obzira na napore UN, jer zapadne zemlje nisu planirale da ispune svoja obećanja.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here