Printscreen: Youtube

Korištenjem “hodajućih mašina” u Šangaju premeštena je petospratna zgrada škole stara 85 godina. Objekat je u celosti premešten  s jedne na drugu lokaciju.

Prema navodima Lana Vujia, koji je vodio ovaj poduhvat, korišteno je 200 mobilnih nosača koji funkcionišu kao robotičke noge. Mašine su raspoređene u dve grupe i naizmenično podižu i spuštaju zgradu. Kompanija “Shanghai Evolution Shift” je pre dje godine razvila tehnologiju za ovu namenu.

Škola je napravljena 1935. godine i izmeštena je na drugu lokaciju jer na njenom mestu planira da se gradi poslovna zgrada. Da bi u tome uspeli radnici su prvo morali da iskopaju kanal oko objekta kako bi mogli da ugrade spomenute mašine. Celi proces je trajao 18 dana, a u nekadašnjoj zgradi škole će biti smešten centar za obrazovanje i zaštitu nasleđa.

Šangaj se smatra jednim od najnaprednijih u Kini kada je reč o zaštiti nasleđa, pa su zbog toga već zaštitili mnoge stare objekte. Nije prvi put da se u ovom delu najmnogoljudnije zemlje na svetu ovako izmešta objekat.

U Šangaju su 2003. izmestili koncertnu dvoranu napravljenu 1930. zbog gradnje autoputa. Pre dve godine je izmeštena i zgrada stara 90 godina i to je ocenjeno kao najsloženiji poduhvat te vrste, prenosi CNN.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here