Kip Zevsa u Olimpiji

0

 

Prilikom gradnje Zevsa, Fidiji su pomagali njegovi učenici. Kad je kip bio završen, jedva je stao u hram. Zbog toga su umetnika prvo kritikovali, smatrajući da je preveliki jer je delovalo kao da može srušiti hram. Međutim, njegovo delo je naišlo na divljenje umetnika i ostalih kipara jer je upravo bila fascinantna veličina statue Zevsa, boga svih bogova, koja je dominirala hramom, prezentujući svojom visinom nenadmašnu moć. Pretpostavlja se da je njegovo postolje bilo šest i po metara široko i metar visoko, napravljeno od sjajne bele slonovače, ukrašene zlatom i reljefima na kojima su predstavljene mitološke scene i legende, kao i motivi sa olimpijskih takmičenja.

 

Ostalo samo kamenje

Na mestu gde je nekada bio stari hram danas nema ničeg osim ostataka kamenja, temelja građevine i palih stubova. Ima mnogo slika kojima su umetnici, kroz vekove, pokušavali da oslikaju pretpostavku kako je misteriozna statua Zevsa izgledala. Ova statusa je jedno od sedam svetskih čuda starog sveta.

 

Kada su Olimpijske igre zabranjene 391. godine nove ere, po naredbi cara Teodosija Prvog kao paganski običaj, naređeno je i da se Zevsov hram zatvori. Kasnije, Olimpiju su zadesili zemljotresi, odroni i poplave, a hram je oštećen i u požaru u petom veku nove ere. Nešto pre toga, statua je prebačena u carsku palatu u Konstantinopolju, gde se nalazila sve dok nije uništena u velikom požaru 462. godine naše ere.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here