KIRIL: U Srbiji kao kod kuće

0

Ruski patrijarh Kiril stigao je juče u trodnevnu posetu Srpskoj pravoslavnoj crkvi. Na beogradskom aerodromu dočekali su ga srpski patrijarh Irinej i Ivica Dačić, ministar spoljnih poslova, kao i ruski ambasador Aleksandar Čepurin.
Poglavar SPC je rekao da je Kirilov dolazak velika radost jer su "srpski i ruski narod dva svetska naroda, jednokrvna i jednoverna".
– Naši odnosi su uvek bili bratski, a naše nade su uvek bile upućene, kako carskoj Rusiji, tako i sadašnjoj Rusiji, i one su uvek bile uslišene – rekao je patrijarh Irinej.
Poglavar Ruske pravoslavne crkve Kiril rekao je da mu je veliko zadovoljstvo što može da stupi na tlo Srbije, ističući da se ruski čovek u Srbiji oseća kao kod svoje kuće. Poželeo je SPC, srpskom narodu i državi Srbiji "mir blagostanje i spokoj".
– Naše narode povezuje zajedništvo veroispovesti, kulture, tesne istorijske veze, krv koja je bila prolivena u zajedničkim pobedama – istakao je patrijarh Kiril.
On je naglasio da su odnosi između SPC i RPC, te srpskog i ruskog naroda, veoma važni i izrazio nadu da će zajedničke molitve i razgovori tokom ove posete pomoći unapređenju odnosa.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here