EPA
Napetost: Pripadnici ROSU svuda prisutni

Nakon tragičnih događaja u Banjskoj, na severu Kosova, u kampanju protiv Srbije, ali i Srpske pravoslavne crkve uključio se i nekadašnji glavnokomandujući NATO tokom agresije na SRJ 1999. godine, general Vesli Klark tvrdeći da su srpske svetinje, crkve i manastiri SPC “i ranije” služile za skladištenje oružja!

“Uznemirava činjenica da se posle incidenta ispostavilo da je u srpskom manastiru bila uskladištena velika količina oružja. Takvih slučajeva je bilo i tokom naših ranijih iskustava na Balkanu devedesetih godina, kada su pojedini manastiri bili uporišta srpskog nacionalizma, što nije isključivalo njihovo korišćenje kao arsenala naoružanja. Nadam se da će Kfor instistirati da sve to bude provereno”, rekao je Klark za Glas Amerike.

Eparhija raško-prizrenska je ovu tvrdnju ocenila kao “duboko zabrinjavajućom i netačnom”.

“Ova proizvoljna izjava penzionisanog američkog generala ne doprinosi izgradnji mira već podstiče širenje netačnih informacija i ugrožava objekte i imovinu SPC na Kosovu i Metohiji”, navodi se u reagovanju ove eparhije.

Predsednik Skupštine Kluba generala i admirala Srbije, general Milomir Miladinović, ocenjuje za “Vesti” da general Klark ne samo što iznosi lažne informacije, već “nema moralno pravo da komentariše događaje na Kosmetu”.

– General Klark iznosi veoma opasne tvrdnje kao da je zaboravio koliko je srpskih crkava i manastira uništeno upravo u vreme dok je NATO na Kosovu “čuvao mir”. On je u svojoj knjizi “Veština ratovanja” otvoreno priznao da se NATO, tokom agresije “vojnički obrukao, ali da se osvetio civilima” – ističe general Miladinović i podseća da je za SAD i NATO, OVK bila teroristička organizacija, da bi ih “preko noći” proglasili za “borce za slobodu”.

– Kada se pobune oni koji su zaista ugnjetavani, a taj teror nad Srbima se intenzivirao od kada su međunarodne snage preuzele kontrolu nad južnom srpskom pokrajinom, on ih proglašava teroristima, a svestan značaja srpske crkve za preostali narod – bez utemeljenja od crkava i manastira pravi vojne magacine. I to sve priča oficir koji je rukovodio agresijom na suverenu zemlju svesno kršeći međunarodno pravo, a svirepa ubistva na stotine civila proglasio “kolateralnom štetom” – zaključuje general Miladinović.

Pretresaju bolnice, vrtiće, kafiće

Specijalne snage tzv. kosovske policije izvele su novi desant na sever Kosova i pod objašnjenjem da postupaju po nalogu suda izvršili pretres na pet lokacija u tri srpske opštine, što je izazvalo dodatni strah Srba. Detaljno je pretresen Kliničko-bolnički centar u Severnoj Mitrovici, a direktor ove ustanove dr Zlatan Elek je naveo da je to proizvelo uznemirenost pacijenata i zaposlenih. U trenutku kada su roditelji dovodili decu, kosovski specijalci sa borbenim vozilima su upali u kafić koji se nalazi pored predškolske ustanove “Danica Jaramaz” u Severnoj Mitrovici, a reporteri su preneli da su i mališani i njihovi roditelji bili prestravljeni. Na isti način izvršeni su pretresi u Zvečanu i Zubinom Potoku.

Podmukla igra

Da privremene institucije u Prištini incident u Banjskoj žele da iskoriste za novu ofanzivu prisvajanja srpskih svetinja na KiM, svedoči i predlog prištinskog ministra za kulturu koji je ponudio da vlada tzv. Kosova obnovi “ranohrišćansku crkvu”, bez da navede da je reč o manastiru SPC iz 14. veka. Na ovakav “ljubazan” predlog odmah se oglasila Eparhija raško-prizrenska koja je saopštila da će samostalno angažovati nezavisne eksperte koji bi procenili štetu i da će sopstvenim sredstvima i sredstvima dobrotvora obnoviti sve što je oštećeno.

“Na ovaj način ne samo da se ponovo prisvaja kulturna baština SPC i negira njen identitet, već ispada i da je bitnije to što je manastir pre 1.000 godina bio ranohrišćanska svetinja, nego da se radi o živom manastiru, što govori o pravom odnosu kosovskih institucija prema našoj kulturnoj baštini”, navode iz ove Eparhije.

Ministarstvo kulture Srbije ocenilo je da “licemerje Prištine nema granice”, nazivajući predlog “obmanom i lažnom brigom za kulturno nasleđe”.

Vučić: Kurti kriv za sve

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je u intervjuu za Rojters da je “uzrok svih problema na KiM Aljbin Kurti”. Vučić je rekao da Kurti želi da protera Srbe sa Kosova i da koči kompromisno rešenje neophodno za popravljanje odnosa Beograda i Prištine, kao i da je njegovo odbijanje formiranja ZSO “podstaklo tenzije koje su dovele do nasilja u Banjskoj”.

“Za nas je pozicija na Kosovu očigledno užasna, ali moramo da budemo uz svoj narod, da se trudimo da sačuvamo mir”, rekao je Vučić i naveo da je rešenje uvek u dijalogu.

Euleks: Nemamo mandat

Kancelarija za KiM je od Euleksa zatražila objašnjenje zbog čega nisu uključeni u istragu oko događaja u Banjskoj, a posebno oko ozbiljnih indicija da su neki od Srba nakon hapšenja – surovo likvidirani.

Misija Euleks je saopštila da nema izvršni mandat da sprovodi istragu o događajima u selu Banjska na severu KiM, ali da “u skladu sa svojim mandatom pažljivo prati razvoj događaja”.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here