Klose ruši Ronalda?

0

 

Velika šansa: Miroslav Klose

Brazilac Ronaldo, koji je sa "kariokama" dva puta osvajao titulu svetskog šampiona, sa 15 golova je najbolji strelac u istoriji svetskih prvenstava.
"Fenomenen" je prvu titulu u karijeri osvojio 1994. kao 17-godišnjak, ali na Svetskom prvenstvu u SAD nije odigrao nijedan minut. Četiri godine kasnije bio je strelac četiri pogotka i bio je među najzaslužnijima što je Brazil stigao do finala, ali u finalu nije mogao da igra na svom uobičajenom nivou zbog bolesti, a Brazil je izgubio od Francuske sa 0:3.
Najveći trijumf Ronaldo je doživeo na SP 2002. u Japanu i Južnoj Koreji. Sa osam golova bio je najbolji strelac prvenstva, a postigao je i oba pogotka u finalu u kojem je Brazil savladao Nemačku sa 2:0. Ipak, to mu je bilo dovoljno za osvajanje Zlatne lopte, jer je više glasova od njega dobio nemački golman Oliver Kan.
Na svom četvrtom i poslednjem svetskom prvenstvu, u Nemačkoj 2006, Ronaldo je postigao tri pogotka, a Brazil je zaustavljen u četvrtfinalu. Ponovno je kobna bila Francuska (0:1).
Priliku da dostigne i prestigne Ronalda u Brazilu imaće 36-godišnji Nemac Miroslav Klose, koji je do sada postigao 14 pogodaka na svetskim prvenstvima. Klose je u svom debitantskom nastupu na Mondijalu postigao het-trik, a sva je tri gola u pobedi od 8:0 protiv Saudijske Arabije postigao je glavom. Taj Mondijal 2002. Klose je zaključio sa pet pogodaka, svih pet glavom, a Nemačka je stigla do finala.
Četiri godine kasnije, na SP 2006. na kojem je Nemačka bila domaćin, Klose je ponovno postigao pet golova, a to mu je bilo dovoljno da ponese naslov najboljeg strelca prvenstva. Međutim, Nemačka je zaustavljena u polufinalu i na kraju je zauzela treće mesto. Na poslednjem Mondijalu, u Južnoj Africi 2010. godine Nemačka je opet bila treća, a Klose je postigao četiri pogotka.

 

Najbolji strelci
15 Ronaldo (Brazil)
14 Miroslav Klose
Gerd Miler (Nemačka)
13 Žist Fonten (Francuska)
12 Pele (Brazil)
11 Jirgen Klinsman (Nemačka)
Šandor Kočiš (Mađarska)
10 Gabrijel Batistuta (Argentina)
Geri Lineker (Engleska)
Helmut Ran (Nemačka)
Teofilo Kubiljas (Peru)
Gžegoš Lato (Poljska)
 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here