Klunijeva žena vraća Grčkoj ukradene statue

0

Amal radi pravni posao, a Kluni lobirau javnosti
 

Advokatska firma u kojoj radi Alamudin Kluni, Dauti Strit Čejmbers saopštila je danas da će ona i advokat Džefri Robetson razgovarati iduće nedelje sa grčkim premijerom Antonisom Samarasom i drugim zvaničnicima.

 

Bitanski diplomata, lord Elgin je 1803, uz dozvolu Otomanskog carstva pod čijom je vlašću tada bila teritorija Grčke, delove friza s Partenona odneo u London i prodao Britanskom muzeju gde su sada izloženi. Grčka ih traži nazad od 1983, kada je kampanju otpočela glumica, a zatim ministarka kulture Melina Merkuri.

 

Amal Alamudin Kluni i advokat Džefri Robetson, boraviće u Grčkoj od 13. do 16. oktobra. Grčka vlada je saopštila da je prvi put zatražila od Alamudin Kluni i Robertsona da se bave ovim pitanjem 2011. godine.

 

Džordž Kluni je u februaru izjavio na pitanje novinara u vezi njegovog filma "Monuments men" da bi Britanija trebalo da razmotri vraćanje mermernih statua Grčkoj.

 

Partenon, hram zaštitnice grada Atine, nastao između 447. i 432. pre Nove ere, jedan je od najviših arhitektonskih simbola zapadne civilizacije i spomenik na koji su Grci najviše ponosni.

 

Iako su hrišćani svojevremeno demolirali dostupne skulpture na Akropolju, a drevni harmovi potom služili kao izvor građevinskog materijala, friz Partenona je bio gotovo netaknut do 1687. godine kada ga je, tokom opsade, pogodio mletački top.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here