Tanjug/AP

Nova sezona je počela, Novak Đoković ju je počeo pobednički, svi se nadamo da će je tako i završiti. U godini koju smo sinoć ispratili, Nole je osvojio gotovo sve što mu je bilo bitno – samo su Vimbldon i Dejvis kup izmakli.

Na oba ova takmičenja je pomalo neočekivano izostao uspeh, iznenadili su ga mladi rivali kada je bio blizu trijumfa – Karlos Alkaras u Londonu a Janik Siner u Malagi.

Da li će Španac i Italijan biti najopasniji rivali i u godini koja je počela u ponoć ili će im se Novak revanširati ili će se još neko priključiti u borbi za najveće pehare?

Naravno, rano je za odgovore, ali nije i za prognoze. Možda je najrealnije reći da će ovo biti još jedna Novakova sezona, još jedna od brojnih u kojoj će, kada se slegne barut, on biti na vrhu. A da li će opet moći da osvoji tri grend slema i odigra finale četvrtog, a potom uzme i završni masters? U 2024. to će biti teže, ako ništa drugo, onda zbog Olimpijskih igara, na kojima toliko strasno želi da osvoji zlatnu medalju, jedini veliki trofej koji mu nedostaje.

Osim tog drugog ovogodišnjeg puta na Rolan Garos, samo 12 dana posle Vimbldona, Novakovi prioriteti će ponovo biti grend slem trofeji. Na svakom od njih će biti glavni favorit, ali će zbog Olimpijskih igara i velikog napora koji će uložiti na njima, šanse da osvoji sva četiri biti manje.

Verovatno najveće Novakove šanse će biti na Australijskom openu i Vimbldonu. U Melburnu je odavno izborio lovor najboljeg svih vremena, sa čak deset titula i bez izgubljenog finala. Podloga mu odgovara kao da ju je on postavljao, početak je sezone, odmoran je i oran za igru. Zato je tu najveći favorit uvek, osim toga, nije poražen još od 2018. Za redom je osvojio četiri titule, s tim da zbog onog maltretiranja australijske vlade nije igrao 2022.

Alkaras i Medvedev se naziru kao glavni rivali, Španac ima odličnu igru na betonu, što je dokazao trijumfom na US openu, dok je Rus već dva puta gubio finale na Rod Lejver areni, jednom protiv Novaka a drugi put protiv Nadala. Naravno, ne treba zaboraviti ni sjajnog Italijana Janika Sinera.

Vimbldon je drugi od najvećih turnira na kome će Đoković biti veoma blizu trijumfa – i to osmog u karijeri. Ako uspe, izjednačio bi se sa Rodžerom Federerom. Posle kiksa prošlog jula i poraza od Alkarasa na grend slemu na kome je bio najveći favorit, sigruno će Novak dati sve od sebe da se to ne ponovi. On je uvek dobro učio na neuspesima i zato će i sada izvući dobru pouku. Osim Alkarasa i Nika Kiriosa – ako bude spreman – teško da iko može da ga ugrozi u Londonu.

Na Rolan Garosu bi priča mogla da bude komplikovanija, a njen ishod najviše zavisi od Nadalovog oporavka. Dotle ima čak pet meseci, dovoljno da se pariski rekorder vrati u šampionsku formu – ako bude zdrav. I Alkaras će biti opasan, a mogli bi da mu se pridruže Saša Zverev i Stefanos Cicipas. Obojica su u prošlosti imali sjajne mečeve na pariskoj šljaci, možda zaprete opet.

Novaku će najteže biti na US openu. Pre svega jer je samo mesec dana posle Olimpijskih igara. Kako god da prođe u borbi za medalje, to će ostaviti traga na njegovim pripremama za Njujork. Biće sigurno premoren, preskočiće bar jedan masters.

Konkurenti će biti Alkaras i Medvedev a mogao bi i Nadal da se uključi, pogotovo ako bude uspešan na svom pariskom bunjištu. Jer, ukoliko Rafa osvoji samo jedan veliki turnir, računajući i masterse, njegove šampionske mogućnosti će ponovo biti veoma visoke.

Naravno, u tenisu se često dešava da tokom sezone u prvi plan iskoči neko od koga se to uopšte ne očekuje. Bilo neko od mladih igrača, bilo neko ko naglo sazri. Možda bi Andrej Rubljov mogao konačno da preskoči četvrtfinalnu barijeru, možda Holger Rune upotrebi iskustvo Borisa Bekera, možda Ben Šelton iskoristi topovski servis…

Tih “možda“ je mnogo, a da li će ih i biti, saznaćemo tokom sezone koja nudi pregršt uzbuđenja i vrhunskog tenisa.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here