EPA/Maxim Shipenkov
Marija Zaharova

Predstavnica ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova nazvala je krajnje apsurdnom želju Vladimira Zelenskog da vidi Kinu na sastanku o Ukrajini u Švajcarskoj.

Ranije je u intervjuu Rojtersu Zelenski rekao da bi kijevski režim želeo da vidi Kinu na konferenciji u Švajcarskoj. Peking je više puta ukazivao na spremnost da učestvuje u pregovorima u kojima su zastupljene i Rusija i Ukrajina.

Zaharova je ironično uporedila ovu izjavu Zelenskog sa ogromnim zahtevima starice iz Puškinovih “Priča o ribaru i ribi”.

– On, naravno, nikada ništa nije čitao i nije znao ništa sa stanovišta nauke ili obrazovanja. Možda može da mu se kaže da je sve ovo toliko apsurdno da kaže da je možda bolje da to ne kaže? – rekla je ona.

Zaharova je ranije rekla da Rusija poziva partnere iz zemalja sa većinskim svetskim stanovništvom da budu na oprezu i uzdrže se od učešća na švajcarskoj konferenciji o Ukrajini kako bi sprečili da budu uvučeni u antiruske provokacije.

Brazilska predsednička administracija je u petak saopštila da predsednik Luiz Inasio Lula da Silva neće ići na konferenciju o Ukrajini u Švajcarskoj u junu.

Iz kabineta južnoafričkog predsednika Sirila Ramafoze za RIA Novosti je rečeno da on takođe neće učestvovati na konferenciji u Švajcarskoj zbog učešća u postizbornim događajima.

Švajcarska će održati konferenciju o Ukrajini 15-16. juna u blizini grada Lucerna.

Rusija mu neće prisustvovati.

Pres-sekretar Ambasade Rusije u Bernu Vladimir Hohlov je ranije rekao da Švajcarska nije poslala poziv Ruskoj Federaciji da učestvuje na samitu o Ukrajini, Moskva neće učestvovati ni u kom slučaju.

On je dodao da je ideja o mirovnoj konferenciji, koju snažno promovišu organizatori, neprihvatljiva za Rusku Federaciju, jer govorimo o drugoj opciji za probijanje neodržive formule mira koja ne uzima u obzir ruske interese.

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here