Ministarstvo odbrane Rusije
Ruska Crnomorska flota

Tenzije u Crnom moru se veštački podižu i to rade igrači izvan tog regiona, navode u ruskom Ministarstvu spoljnih poslova, ističući da će Moskva nastaviti pomno da prati primenu Konvenciju iz Montrea.

U Ministarstvu ukazuju na posebnu ulogu Turske koja može da kontroliše prolazak ratnih brodova kroz zalive.

– Nastavićemo s pažnjom da pratimo situaciju u vezi s tim kako se u praksi primenjuju odredbe Konvencije, uključujući ograničenja ukupne maksimalne tonaže prilikom tranzita, kao i tonaže ratnih brodova država koje nisu deo crnomorskog regiona i vreme njihovog boravka u akvatoriji Crnog mora – naveli su u Ministarstvu povodom godišnjice potpisivanja Konvencije.

Moskva i Ankara imaju redovan dijalog a poslednji put o ovoj temi su u Antaliji 30. juna razgovarali ministri spoljnih poslova Sergej Lavrov i Mevlut Čavušoglu, dodaje se u saopštenju.

Krajem juna turski predsednik Redžep Tajip Erdogan je označio početak izgradnje kanala „Istanbul“, koji će prolaziti paralelno sa Bosforskim moreuzom. Kanal će povezati Crno i Mramorno more.

Iako je reč o jednom od najkrupnijih projekata u istoriji Turske on izaziva sporove kako zbog pitanja ekonomske svrsishodnosti, tako i zbog mogućih problema u vezi sa Konvencijom iz Montrea o statusu moreuza Bosfor i Dardaneli.

Konvencija iz Montrea, usvojena 1936. godine, omogućava slobodu prolaska kroz moreuze za trgovačke brodove svih zemalja, kako u mirno tako i u ratno vreme. Međutim, režim prolaska ratnih brodova drugačiji je za crnomorske i necrnomorske države.

Za ratne brodove necrnomorskih sila uvedena su značajna ograničenja u pogledu klase i dužine boravka.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime