Unsplash
Ilustracija

Zbog karakterističnog prijatnog mirisa koji podseća na limun, matičnjak je u narodnoj medicini poznat i pod imenom “limun trava”.

Ova višegodišnja zeljasta biljka sa razgranatim četvorougaonim stabljikama, dostiže visinu od 30 do 70 centimetara. Listovi su zeleni i sjajni, na dugim peteljkama, jajolikog oblika, pri dnu zaobljeni. Cvetovi su beli, plavičasto beli, bledoružičasti ili žućkasto beli, smeštani u korenu listova.
Sastav i dejstvo

Matičnjak je jedna od retkih biljaka koja se istovremeno koristi kao lek, miris, ukras i začin. Raste u dvorištima, pored naselja, uz ograde i živice, u pčelinjacima, po šumama itd. Gaji se kao lekovita i aromatična biljka, a u parkovima kao ukrasna biljka. Cveta od juna do septembra, a razmnožava se semenom, ili deljenjem busenova i rasađivanjem.

Za pripremu lekova, listovi matičnjaka se beru neposredno pre cvetanja biljke, a cela biljka sa listovima za vreme cvetanja. Listove treba sušiti u hladu i na promaji. Osušeni matičnjak treba čuvati u tegli ili u platnenim vrećicama, nikako ne u limenim posudama.

U narodnoj medicini matičnjak je poznat po smirujućem dejstvu: leči noćna lupanja srca, krepi duh i čisti misli.

Matičnjak se preporučuje u lečenju menstrualnih tegoba, hipohondrije, stomačnih grčeva, nadimanja, proliva, želudačnih tegoba, povraćanja na nervnoj osnovi, nekih oblika astme i svih depresivnih stanja.
Matičnjak je blag, dobar i veoma prijatan lek koji okrepljuje i jača čitav organizam.

Preparati na bazi matičnjaka imaju opuštajuće i smirujuće dejstvo. Tako na primer šolja čaja od matičnjaka donosi smirenje, a ponekad i blago euforično raspoloženje.

List matičnjaka koristi se kao dodatak kupkama protiv neuralgije i reumatizma, a pomešan s gorkim travama (kičicom, lincurom, gorkom detelinom, hajdučicom) kao sredstvo za jačanje apetit.

Etarsko ulje od matičnjaka (dobija se destilacijom s vodenom parom matičnjaka pokošenog u fazi cvetanja), je izvanredno prijatnog mirisa, koristi se ne samo u farmaciji već, još više, i u industriji parfema, i kozmetike.

Posebno se preporučuje trudnim ženama koje pate od mučnine. Čaj od matičnjaka zaslađen medom idealan je lek protiv nesanice, izazvane fizičkom ili psihičkom iscrpljenošću.

Matičnjak se upotrebljava kao začin u salatama i čorbama, ili dodatak marinadama za ribu i divljač. Bogat je vitaminom C.

Na pikniku, listove matičnjaka možete da iskoristite kao oblogu za meso i ribe kako biste ih tako zaštitili od muva.

RECEPTI

Mešavina protiv nadimanja
– šaka matičnjaka
– šaka kamilice
– šaka nane

Pomešajte sve biljke, poparite ključalom vodom, poklopite, ostavite da malo odstoji i procedite. Nemojte da zaslađujete i pijte u malim gutljajima. Bebama koje imaju grčeve davajte kašičicom.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime