Koga brine “sveta” voda iz slavine

0

npddd.rs
Sveta vodica za kuvanje čorbe i zalivanje toaleta
 

Verski analitičar Živica Tucić priznaje da je ovo osvećenje neuobičajeno ali dodaje da "nije teološki neispravno".

– Voda je simbol očišćenja i sa teološkog stanovišta svaka voda može da se osvešta. Ali, to ne podrazumeva da se osveštana voda mora svakodnevno piti, dovoljno je njome povremeno poškropiti. Kod nas nema prakse da se osvećuje vodovod. Logičnije je da se prilikom puštanja u rad nove vodovodne fabrike izvrši njeno osveštavanje, ali ni pomenutim činom niko nije povređen. Jedino je pružena prilika raznim političkim grupama da se "legitimišu" različitim izjavama, u čemu ima i preterivanja – ocenio je za "Vesti" Tucić.

Pokrajinski ombudsman je osudio "osveštavanje" vode u Novom Sadu ocenjujući da je rukovodstvo JKP Vodovod i kanalizacija narušilo jedan od osnovnih načela Ustava Srbije i podsećajući da je Srbija svetovna država, te su država i crkva razdvojene.

– I Nemačka i Austrija su građanske države, pa se u njima vrši čin vodoosvećenja, pre svega Dunava. I nikome to nije sporno. Predstavnici pravoslavnih crkava, koje se drže aktuelnog gregorijanskog kalendara, Dunav su u Austriji osveštali 6. januara. Svojevremeno je i srpska Eparhija srednjoevropska na Bogojavljenje, koje se u SPC slavi 19. januara, osveštala izvorište Dunava – podseća Tucić.

Kanalizacija

Novosađanima koji su ateisti iz Koalicije "Svi za Novi Sad" odgovaraju da, ako im čin osvećenja vodovoda ništa ne znači, nema razloga ni "za hajku na pravoslavnog sveštenika koji je u ovom obredu učestvovao".

Tucić smatra da nije problem ni to što osveštana voda gradskog vodovoda završava u kanalizaciji.

– I Dunavom idu fekalije. Kanalizacije se izlivaju u reke. To ne može biti argument protiv vodoosvećenja – kaže Tucić.

 

Isterivanje đavola

Liga socijaldemokrata Vojvodine je ocenila da je "osveštavanje" vode iz gradskog vodovoda skandal i zatražila od vlasti da reaguju na to. Koalicija "Svi za Novi Sad" poručila im je da osveštaju i svoje prostorije i da "isteraju đavola" iz njih, jer će tako "možda početi da rade u interesu naroda, a ne da ga potkradaju godinama i u isto vreme upiru prst u druge".

 

 

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here