pixabay.com

Ruska nutricionistkinja Zuhra Pavlova tvrdi da se nakon punih, jubilarnih 40 godina i te kako naziru posledice nepažnje iz mladosti. Međutim, nije u pitanju ništa što zdrave navike ne mogu da reše i pomognu vašem telu da izbegne probleme sa srcem, jetrom, zglobovima i viškom kilograma.

Ona kaže da, pored brojnih promena, nutricionisti savetuju i promenu ishrane, jer je pravo vreme da se izbace neke namirnice iz jelovnika.

– Čips i gazirana pića možete da zaboravite. Raznovrsna ishrana neophodna je da biste pre svega čitav organizam održali u zdravom stanju. Da biste to postigli, morate jesti grašak, pasulj, sočivo, leblebije, žitarice i mlečne proizvode – objašnjava Pavlova i dodaje da je neophodno da na našem jelovnikom često bude: morska riba, pečurke, grejpfrut, zeleno povrće, heljda, orasi, brokoli, ali i kurkuma i kumin.

Takođe, nutricionistkinja ističe da je važno da pijemo što više vode, jer ona igra glavnu ulogu u funkcionisanju organizma. Pored vode, biljni čajevi su takođe poželjni u svakodnevnoj ishrani, piše City Magazine.

Smanjenje unosa šećera je osnova zdravijeg života.

– Šećer je jedna od namirnica s visokim glikemijskim indeksom. Ubrzava starenje mozga, odlično je ‘pogonsko gorivo’ za maligne ćelije. Oštećuje proteine ​​vezivnog tkiva, što stari kožu, krvne sudove i unutrašnje organe. Svakako morate da se odreknete sokova i peciva. Takođe, pokušajte da smanjite beli hleb, testeninu, beli pirinač i žitarice – objasnila je Pavlova.

Doktorka je podsetila i na štetu koju brza hrana može naneti, jer, kako objašnjava, prerađena i pržena hrana, naročito meso, uzrokuje upalu jetre, krvnih sudova i zglobova, što za posledicu ima probleme sa kožom, metabolizmom i gojenjem.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here