pixabay.com

Sudeći prema trenutnim cenama energenata na tržištu Srbije, ove sezone će najisplativije biti grejanje na prirodni gas, drvo ili ugalj, jer bi se cena grejanja za šest meseci za stan od 60 kvadratnih metara uz ove energente kretala između 43.000 i 49.000 dinara.

Nešto je skuplje grejati se na struju, odnosno na termoakumulacionu (TA) peć, što bi, ukoliko bi se peć punila samo noću, kada je jeftinija struja, za pola godine po sadašnjim cenama iznelo oko 55.000 dinara.

Ukoliko bi se TA peć dopunjavala i danju po nekoliko sati, to bi sezonsku cenu grejanja povećalo za čak oko 40 odsto, pa bi iznosila oko 79.000 dinara.

Znatno skuplje od grejanja na struju uz pomoć TA peći, jeste etažno grejanje na struju, koje se sada često ugrađuje u novim zgradama.

Ono podrazumeva da svaki stan ima svoj mali sistem za grejanje, odnosno kotao, cevi i radijatore, a grejanje stana od 60 kvadrata na ovaj način, gde se struja po jeftinijoj tarifi može slabo iskoristiti, moglo bi šestomesečni račun da izgura na čak 140.000 dinara.

Slična suma važi i za lož ulje, koje se eć retko koristi, ali budući da je cena nafte sada veoma promenljiva i sklona skokovima, teško je predvideti koliko bi grejanje moglo iznositi u mesecima koji slede.

Poslednjih godina i kod nas je sve popularnije grejanje na pelet, a mereno njegovom sadašnjom cenom, pola godine grejanja ovim energentom za stan od 60 metara kvadratnih bi iznosilo oko 70.000 dinara.

Staro dobro daljinsko grejanje bilo bi isplativo kada bi se sadašnja cena plaćala samo za vreme grejne sezone, jer bi domaćinstvo u Beogradu koje živi u stanu od 60 kvadrata, imalo pola godine topao stan za oko 42.000 dinara.

Međutim, budući da se daljinsko grejanje plaća tokom svih 12 meseci, onda pola godine grejanja stana pomenute kvadrature košta duplo više, oko 84.000 dinara.

Smatra se da se u Srbiji oko 40 odsto stanovništva greje na čvrsti ogrev.

6 COMMENTS

  1. Ogrev daju braca Rusi. Veruj mi. Aca ih lepo zamolio. A Brnabicka nije nista rekla, jer ce njoj dati na lepotu badava.

  2. Daljinsko grejanje bi bilo najjeftiniji način grejanja kada bi naplaćivali od svih kojima isporučuju i da ne upravljaju toplanama partijski kadrovi. Ovako ćemo mi obični smrtnici (građani drugog reda) plaćati račune za povlašćene.

  3. Inverter klime – 3 godine živim u stanu od 65 kvadrata i nikada nisam platio struju više od 9000 din mesečno…recimo u 3 najhladnija meseca platim po 5000 din u proseku ..

    • Miloše, može li još neki detalj? Tip izolacije i stolarije, koje su marke klime, koliko komada, kog kapaciteta? Kupio sam dve 12 za 67m², čekam montažu krajem sledeće nedelje pa me interesuje svaki detalj.

      • Bitno je da uzmes klkme sa sto vecim COP-om. Cop je naveden u karakteristikama. Ja imam dva 12 invertera. Sad vec zastarela. 10 godina imaju. Grejem 100m2. PVC, 5 cm izolacija. Racun mi je max 12.000 u najhladnijim mesecima za kompletnu struju. Kuvanje, 2 bojlera, ves i sudo masina… sa modernim efikasnijim inverterima mozes imati samo manji racun.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here