Tanjug/AP

Tokom mandata Žozepa Borela, kako piše Gazeta ekspres, Evropska unija želi da postigne četiri cilja, javlja Kosovo onlajn.

To su: sporazum o normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije, dobrosusedstvo i promovisanje pomirenja, povećanje vidljivosti i efikasnosti EU kroz javnu diplomatiju i podrška naporima regiona da napreduje na evropskom putu.

U ostvarenju navedenih ciljeva u dokumentu EU, koji prenosi Gazeta ekspres, navodi se da je mandat novopostavljenog specijalnog predstavnika Miroslava Lajčaka “da olakša dijalog Beograda i Prištine u ime visokog predstavnika i da radi na sveobuhvatnoj normalizaciji odnosa kroz pravno obavezujući sporazum koji rešava sva otvorena pitanja između strana”.

Takođe da “nadgleda i olakšava rad strana u sprovođenju ranije postignutih sporazuma u okviru olakšavanja dijaloga od strane EU”.

Na kraju dokumenta na sedam stranica piše da bi Lajčak trebalo da podnese Borelu prvi izveštaj o radu krajem septembra, a zatim drugi izveštaj krajem januara 2021.

“Primena ove odluke i njena doslednost sa drugim doprinosima EU u regionu bi trebalo da budu pod redovnim praćenjem. Specijalni predstavnik mora predstaviti visokom predstavniku izveštaj o napretku 30. septembra, 2020. godine i izveštaj o sprovođenju celog mandata do 31. januara 2021. godine.

Inače, predsednik Kosova Hašim Tači više puta se protivio imenovanju slovačkog ministra spoljnih poslova za specijalnog predstavnika EU za dijalog između Kosova i Srbije.

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here