pixabay.com

Nije potrebno toliko vremena da skuvate jaje. Sve što vam treba je desetak minuta, šporet i posuda sa vodom. Ali znate li koliko dugo traju nakon što ste ih skuvali?

Prema stručnjacima američkog odbora za jaja, tvrdo kuvano jaje u ljusci (tj. neoljušteno) možete držati do nedelju dana u frižideru. Oguljeno tvrdo kuvano jaje, međutim, treba jesti istog dana kada je oljušteno.

Američko ministarstvo poljoprivrede (USDA) objašnjava:

– Kada su jaja u ljusci tvrdo kuvana, zaštitni omotač se ispere, ostavljajući pore u ljusci otvorene da bakterije uđu i kontaminiraju je. To znači da tvrdo kuvana jaja neće trajati toliko dugo kao sirova, nerazbijena jaja u frižideru.

Kako bezbedno čuvati tvrdo kuvana jaja

Da biste bili sigurni da su tvrdo kuvana jaja koja čuvate za jelo za kasnije bezbedna, USDA preporučuje da ih brzo ohladite u hladnoj vodi i ledu čim ih skuvate i stavite u frižider u roku od dva sata od kuvanja.

Nikada ne ostavljajte kuvana jaja ili posude sa jajima van frižidera duže od dva sata ili duže od jednog sata kada su temperature iznad 30 stepeni. Bakterije mogu da se formiraju tako brzo.

To znači da, ako na posao nosite tvrdo kuvano jaje kao deo ručka, obavezno ga stavite u frižider u kancelariji čim stignete na posao.

Možete li zamrznuti tvrdo kuvana jaja za duže skladištenje?

Nemojte zamrzavati tvrdo kuvana jaja. Američki odbor za jaja, proizvođači jaja u Kanadi i USDA, ne preporučuju zamrzavanje tvrdo kuvanih jaja jer “tvrdo kuvana cela jaja i belance postaju čvrsta i vodenasta kada se zamrznu”, prenosi “Yahoo”.

1 COMMENT

  1. Iz ličnog iskustva – nedeljno kupim pakovanje od 10 jaja koja obarim. Kuvam ih duže jer volim tvrdo kuvana. Pustim da se prirodno ohlade i stavim u frižider, u namensku pregradu za jaja. Jedem jedno dnevno ujutru za/uz doručak, ponekad uzmem drugo za večeru. Tako radim već 5-6 godina. I nijedno jaje mi se nije pokvarilo, naročito ne prošlog i ovog leta kada su temperature sve do pola septembra bile preko 30 stepeni.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here